Віктор Пинзеник Економіст

Неочікувані показники зовнішньої торгівлі товарами

Опубліковані останні статистичні показники зовнішньої торгівлі товарами за вісім місяців поточного року виявилися для мене неочікуваними.

Опубліковані останні статистичні показники зовнішньої торгівлі товарами за вісім місяців поточного року виявилися для мене неочікуваними. Попри стабільну позитивну динаміку перевищення експорту над імпортом у серпні зафіксовано зворотній процес.

Якщо за даними попереднього місяця профіцит торгівлі наростаючим підсумком з початку року склав 1,4 млрд. дол., то в серпні він зменшився до 619 млн. дол. Це означає, що сам серпень був із великим дефіцитом (перевищення імпорту над експортом). Співставивши дані статистичної інформації двох останніх місяців (експрес-випусків Держстату), отримуємо розрахункову цифру дефіциту майже у 800 доларів.

Так в економіці не буває. Щомісяця експорт перевищував імпорт (невеликий дефіцит у 25 млн. дол. був у січні) і тут раптом такий обвал. Проглянув ще раз матеріали по головних торгівельних партнерах. У абсолютній більшості з них торгівля відповідає чи близька до динаміки попередніх періодів. Виняток – Російська Федерація, негативне сальдо торгівлі з якою перевищило 1,7 млрд. дол. І це при тому, що за сім попередніх місяців разом взятих статистика показувала всього 0,7 млрд. дол. У серпні різко зріс імпорт з Росії. Якщо в середньому на місяць імпортувалося з Росії товарів на суму майже 500 млн. дол. (за даними попередньої звітності), то виходить за один серпень – 1,4 млрд.(майже втричі більше)?

Аналіз товарної структури торгівлі показує і товарну позицію, за якою відбувалося це збільшення – природний газ. Попередня звітність показувала імпорт газу на 2,3 млрд., остання – 3,4 (зростання на 50% за один місяць). До газової позиції звітності додано пояснення про уточнення обсягів поставок з Російської Федерації за лютий-червень 2015 року. Хороше уточнення, що ламає всю попередню динаміку!

Поки що не знайшов відповіді на питання, що це за газ, враховуючи те, що ми купували блакитне паливо з Росії тільки на початку року. Не можу збагнути і того, чому щомісячна оперативна інформація Держстату, м’яко кажучи, не збігається з даними, які він надає в ілюстративних матеріалах до звітності останніх місяців. Яким цифрам довіряти? Буду з’ясовувати далі ці статистичні метаморфози.

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: