Кілька причин, з яких не буде великого вторгнення Росії в Україну

Фото: flickr.com/anapaulahrm

Москва навряд чи може зараз зважитися на наступ на Україну

Заяву начальника Служби безпеки України в такій редакції (Росія готувала теракти на своїй території) я інакше, як жарт, сприймати не можу. Жарт невдалий, з моєї точки зору. Я не вважаю, що СБУ має можливості контролювати ФСБ на території Росії. Досить дивна заява без зазначення часу, місця, хоч якихось подробиць: які теракти, де, коли, яким чином запобігли. Якщо ти робиш таку відповідальну заяву, то хоч якийсь фактаж приклади – назви хоч одну дату, хоч одне місце, хоч одне ім'я...

Навіщо говорити, звертаючись до Бортникова, що «ви були готові» організувати якісь теракти, яких не організували, і «будете відповідати»? За що відповідати? За теракти, яких не було?

Що стосується ідеї, що Росія планувала теракти на території Росії, щоб звинуватити в них Україну і мати привід для масштабного вторгнення, то це мені теж здається повною нісенітницею. Сьогодні (якщо мова йде про сьогоднішній час) ні про яке вторгнення – масштабне або немасштабне – мови йти не може, ні з точки зору економічного стану Росії, ні з точки зору політичної. Це занадто дорого і страшно небезпечно для Росії в міжнародному плані. І це дуже божевільна поведінка напередодні голосування за Путіна-президента (2018 року).

Якщо мова йде про те, що це планувалося «багато років тому» – припустимо, у 2014 році – я в цьому теж дуже сильно сумніваюся. Щоб ввести великі військові підрозділи на територію України, могли б знадобитися теракти на території Росії, але це можна було зробити набагато простіше: за досить вмілої роботи російського телебачення пожежу в Одесі (у травні 2014-го), абсолютно реальну історію, можна було використовувати як привід для вторгнення в Одесу на прохання «доведених до відчаю одеситів, яких знищує «український нацистський режим». Це ніяк не відповідало б дійсності, але цілком могло би прокотити як ідеологічний привід для вторгнення.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: