«Патріоти» Росії, що воювали на Донбасі, вже ненавидять Путіна

Відмова від своїх військових - це максимально нерозумний крок з боку Путіна

Взагалі ця історія з полоненими досить дивна. Дивна, по-перше, тому, що Росія відмовляється від цих людей. Абсолютно незрозуміло, чому. Коли затримували, припустімо, полонених на Донбасі, зрозуміло, чому Росія відмовлялася: «нас там немає», «ми там не воюємо» і так далі. У Сирії Росія офіційно воює. Наявність цієї ПВК Вагнера ніхто ніколи не заперечував. Тому з яких міркувань треба демонстративно зраджувати своїх солдатів, я, чесно кажучи, абсолютно не розумію. З точки зору пропаганди для Росії це вкрай невигідно. Така відверта груба публічна зрада своїх солдатів - взагалі справа нечувана. Я навіть і прецедентів таких не пригадую.

Сталін колись, в 1941 році, сказав: «У нас немає військовополонених, у нас є зрадники». Але, вибачте, по-перше, це був Сталін. По-друге, це була абсолютно інша ситуація, і сенс цих слів був інший. Зараз-то чого? Не розумію. Мотиви поведінки Росії для мене - цілковита загадка.

Так, у Росії найманство, тобто участь за гроші у військових діях на територіях іншої країни, є кримінальним злочином. У цьому сенсі всі бійці цієї ж ПВК Вагнера за російським законом формально є злочинцями, це правда. Але якщо громадянин Росії - злочинець, то це абсолютно не причина, щоб Росія від нього відмовлялася. Від маси громадян, яких заарештовують в різних країнах за різними звинуваченнями, Росія не відмовляється і, гірше або краще, але намагається щось зробити для їх звільнення, принаймні на словах. Потім, коли людина приїде в Росію, її можна формально судити. Всім зрозуміло, що ніякого суду не буде, що її звільнять. Але оскільки закон вимагає, то потім можна формально судити.

Але публічно відмовитися від російського громадянина, який там воює... Очевидно, за погодженням з міністерством оборони - всі розуміють, що ця ПВК і дня б не проіснувала на території Росії, якщо б вона не була фактично офіційною організацією. Тому з яких міркувань можна публічно відмовлятися від своїх солдатів, я просто зрозуміти не можу.

З точки зору піару, це максимально невиграшний хід для Путіна. Інша справа, що російське суспільство перебуває в такому стані, що всім на все абсолютно наплювати. Якби в будь-якій іншій країні керівництво публічно відмовилося б від своїх солдатів, був би грандіозний скандал - і в парламенті, і в ЗМІ, і демонстрації, і чорт знає що... У Росії всім на все наплювати - хоч кіл на голові теши, це точно.

Але подібні речі не додають популярності. При цьому значна частина ура-патріотів - тих, що кримнаші, які воювали на Донбасі - вони вже Путіна ненавидять. Вони в інтернеті його лають-проклинають, називають другим Горбачовим, американським агентом і ким завгодно. Від того, що він ще один раз здасть одного з їхніх, вони ще більше його ненавидітимуть. Навіщо йому ненависть ця потрібна, незрозуміло.

Визнати, що російський боєць захоплений в полон ІДІЛ, - офіційним ворогом Росії, так само, як і всіх країн - і влада домагається його звільнення - що в цьому поганого з точки зору Росії? Навпаки, тільки добре.

Якщо під іміджем Росії в світі розуміти її імідж на Заході, то сьогодні зіпсувати його вже досить важко. Але тим не менше це ще одна причина для його погіршення. Крім того, на Заході, особливо в Європі, є велика кількість фанатів Путіна. Вони постійно говорять, що Путін - надзвичайно крутий, найкрутіший у світі. Що всі західні політики - це нікчеми, соплежуї та маріонетки. А ось Путін - це справжній мачо, справжній мужик, брутальний герой... Звичайно, ці люди залишаться при своїй думці. Але тим не менше, якщо західні ЗМІ будуть говорити, що «справжній мачо» і «справжній герой» просто плюнув на своїх солдатів, забув про них і збув їх з рук, то я не думаю, що для фанатів Путіна ця інформація буде позитивною. Хоча, швидше за все, вона до них просто не дійде.

Будь-яка зрада відбувається з якихось причин. Очевидно, якісь причини є. Але я їх не можу знайти.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: