Сергій Таран Політолог

Летальна зброя з США - політичний інструмент тиску на Путіна

ПТРК Javelin в дії

Надання летальної зброї остаточно поверне логіку холодної війни у стосунках між Заходом та Росією

Про летальну зброю з США. Якщо в Україні вважають цю зброю насамперед фактором безпеки, то в США – це насамперед політичний інструмент тиску на Путіна. І тому:

1) Міркування Білого дому на тему «давати/не давати» будуть троивалі, оскільки інструмент тиску діє лише ДО тих пір, поки рішення не ухвалено. 

2) Особливо цей інструмент важливий для Трампа, який внаслідок дій Конгресу, має дуже обмежений маневр у питанні санкцій, а от у питанні надання Україні летальної зброї (а якщо так, то якої зброї? коли? скільки?) такий люфт у Трампа є.

3) Так, летальну зброю таки нададуть. Але в мікроскопічній кількості, якщо порівнювати зі справжніми потребами ЗСУ. Так, як це, власне, було і з нелетальною зброєю, коли США надавали хіба Хамери й радари з обмеженими функціями. 

4) Спочатку ця летальна зброя НЕ призведе до суттєвого балансу сил у війні. Тут можна скільки завгодно ображатися на американців, але їхня логіка якраз у тому й полягає, що вони дають зброю аби стримувати Путіна, - стабілізувати ситуацію, - тобто, НЕ порушувати балансу сил. 

5) З часом цієї зброї ставатиме більше, і вона ставатиме серйознішою. Це також стане сигналом для союзників, що «можна!». Ціна агресії Путіна ставатиме для нього надто дорогою.

І останнє. Надання летальної зброї остаточно поверне логіку холодної війни у стосунках між Заходом та Росією. Вдумайтеся. Ніколи з часів холодної війни такого не було, щоб Захід постачав озброєння, з якого стрілятимуть у московитів. А тепер буде!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: