Сергій Адаменко Експерт Центру « Ейдос»

«Свобода» судової влади: як у держбюджет може не потрапити 2,3 млн грн

Ярослав Пелешак
Фото: pravda.com.ua

Суддя Шклянка подарувала «Свободі» більше місяця канікул та, швидше за все, 2,3 млн, які мали би потрапили до бюджету України

На 28 липня в Дарницькому райсуді Києва було призначено слухання справи щодо притягнення до адміністративної відповідальності Ярослава Пелешака, головного бухгалтера ВО «Свободи».

Сума питання – 2,3 млн грн, які в разі позитивного рішення суду мають бути конфісковані до державного бюджету в рамках виконання антикорупційного законодавства.

Йдеться про нове законодавство в частині фінансування партій з бюджету, яке запроваджено в жовтні 2015 року. Окремою його частиною є встановлення граничних норм на фінансову підтримку політичних сил, перелік суб’єктів, які його можуть здійснювати, та запровадження детального звітування про доходи, майно та видатки кожної партії, незалежно від того, отримує вони гроші з наших податків чи ні.

9 лютого цього року політичними партіями були подані звіти за останній квартал та за весь 2016 рік.

Під час перевірок працівники НАЗК виявили невідповідність даних щодо внесків на користь партії, вказаних у звіті «Свободи», з даними з банківських виписок.

Йдеться про те, що у фінансовому звіті були вказані різні особи-«благодійники», які нібито надсилати менші чи більші суми, які однак не перевищували ліміту. Який, нагадаю, в Україні досить високий – 400 мінімальних заробітних плат, тобто 1 млн 280 тис. грн від однієї людини протягом року (станом на 2017 р.).

Проте звіривши дані із звіту партії, поданого в НАЗК, з банківськими даними, працівники НАЗК виявили, що кошти на користь партії були внесені одноособово Ярославом Пелешаком, бухгалтером політичної сили.

З чого окрім порушення чинного законодавства, випливає й те, що першоджерело «свободівських» фінансів невідоме.

На підставі зібраних даних та з метою притягнення уповноваженої партією особи до адмінвідповідальності, представники НАЗК звернулися до суду. Засідання було призначене на 28 липня, а справу мала вести досить відома у ЗМІ, наприклад, як суддя, яка допустила порушення, не сумісні з суддівською посадою, але уникла відповідальності, Марія Шклянка.

  Проте близько 10 ранку п’ятниці біля приміщення суду було тихо і  практично безлюдно, що наштовхувало на думку, що представники «Свободи» у судове засідання не з’являться. Проте, як виявилося далі, відповідач у справі не прийшов, оскільки, за словами судді, «суд неналежним чином його повідомив».

На цій підставі суддя Шклянка вирішила перенести засідання. А оскільки ця справа за щасливим збігом обставин потрапила до служниці Феміди, яка з 31 липня йде у відпустку, подальший розгляд виявився можливим аж у вересні.

Але, нібито пішовши на зустріч представникам НАЗК, суддя призначила засідання на 4 вересня. А на всі апеляції позивача, що 6-го числа спливає строк накладення стягнення, філософськи запитала: «Вам потрібно довести провину партії чи стягнути з них гроші? Обирайте».

Тим самим, не повідомивши пана Пелешака належним чином, суддя Шклянка подарувала «Свободі» більше місяця канікул та, швидше за все, 2,3 мільйона, які мали би потрапили до бюджету України.

Адже варіантів, як згаяти останні два дні у вересні безліч: найпопулярнішими, напевно, є відсутність у судовому засіданні відповідача або  «хвороба» судді.

І в такому випадку, яким би продуманим не було антикорупційне законодавство, все впиратиметься в неї – в свободу судової влади.

Свободу робити, що заманеться.
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: