Лариса Сарган Речниця генпрокурора України

Янукович є підозрюваним!

Віктор Янукович

Одним із адвокатів підозрюваного Януковича В.Ф. розповсюджено інформацію про те, що останній начебто не має статусу підозрюваного, та про повернення повідомлення про підозру Януковичу до Генпрокуратури України

Генеральна прокуратура України розцінює зазначену заяву та дії захисника підозрюваного Януковича В.Ф. лише як піар-акцію, так як вони не мають нічого спільного з вимогами кримінального процесуального законодавства.

Як вже повідомлялося, 28.11.2016 Генеральною прокуратурою України складено повідомлення про підозру Януковича В.Ф. у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) КК України.

У відповідності до ч. 1 ст. 42 КПК України підозрюваним є особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок невстановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України для вручення повідомлень.

Враховуючи, що Янукович В.Ф. із 2014 року перебуває у невстановленому місці на території Російської Федерації з метою ухилення від правоохоронних органів України, письмове повідомлення про підозру йому надіслано:

  • на всі відомі адреси проживання та перебування Януковича В.Ф. на території України, 
  • на повідомлену адвокатами Януковича В.Ф. адресу можливого проживання останнього на території Російській Федерації;
  • електронною поштою до Ростовського обласного суду для передачі Януковичу В.Ф. (за фактичним його місцезнаходженням під час допиту в якості свідка в суді);
  • до Генеральної прокуратури Російської Федерації із запитом про надання міжнародної правової допомоги для вручення Януковичу В.Ф. та проведення його допиту як підозрюваного.
  • З метою забезпечення поінформованості Януковича В.Ф. про підозру і дотримання його процесуальних прав підозрюваного, додатково вжито наступні заходи:
  • Генеральним прокурором Юрієм Луценком ОГОЛОШЕНО РОЗ’ЯСНЕННЯ СУТІ ПІДОЗРИ, А НЕ ТЕКСТ підозри Януковичу В.Ф. під час відеоконференції між Святошинським районним судом м. Києва та Ростовським обласним судом;
  • вручено для передачі підозрюваному його адвокату у Святошинському районному суді м. Києва та передано до адвокатського бюро, де працюють адвокати Януковича В.Ф.;
  • опубліковано на офіційному сайті Генеральної прокуратури України;
  • надіслано на адресу для листування у м. Києві, зазначену самим Януковичем В.Ф. у документах, наданих органу досудового розслідування його адвокатами.
15390800_1263974287009426_3626342410558993529_n

Таким чином, Янукович В.Ф. з 28.11.2016 є підозрюваним у зазначеному кримінальному провадженні. Досудове розслідування триває.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: