Ігор Семиволос Директор Центру Близькосхідних досліджень НАНУ

Україна зганьбилася на Генасамблеї ООН

29 листопада Палестинська Автономія отримала статус держави-спостерігача при ООН.

29 листопада Палестинська Автономія отримала статус держави-спостерігача при ООН. Підтримали це рішення - 138 країн, утримались - 41, проти виступили - 9, і взагалі не голосували – 4. Серед цих чотирьох і Україна.

Така позиція – це не нейтралітет, це - підтвердження імпотенції нашої зовнішньої політики.

При всіх розмовах про економізацію зовнішньої політики, які любить вести уряд, насправді цінним і важливим в міжнародних справах є те, хто і за що голосує. Якщо країна країна хвора на дипломатичну імпотенцією, то ця країна стає абсолютно не цікава з точки зору розбудови довгострокових відносин. Україна демонструє при уряді президента Януковича виключну імпотенцію міжнародних голосувань в тих проблемах, де треба мати позицію, якщо вони ще хочуть працювати з арабами, а не просто розмовляти чи шопінгом займатися в Арабських Еміратах.

Для України не буде ніяких корисних наслідків з такої політики. Я вже поспілкувався з різними арабськими колегами і вони з України сміються, вони чудово знають ситуацію і особливих надій на Україну не покладали. Сміх – це реакція на українське голосування. Це проблема вищого керівництва держави, бо українські дипломати доволі професійні.

В політиці важливими є цінності, яких дотримується країна, це найважливіший аспект. Це те, чого Янукович і його група не розуміють.

Наша країна не демонструє ніяких цінностей. Неважливо, як вона голосує: можна голосувати «за», можна голосувати «проти», можна утриматися і пояснити свою позицію, але тікати в туалет просто ганебно. Я умовно кажу, але думаю, що в момент голосування сталося щось приблизно таке. Не приймали участь в голосуванні взагалі тому, що не маємо жодних цінностей і не маємо позиції.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: