Ігор Семиволос Директор Центру Близькосхідних досліджень НАНУ

Індійський щебет Януковича. Що хотів сказати президент про Митний союз?

На що розраховує Віктор Янукович, заявивши під час візиту в Індію, що Україні необхідно синхронізувати своє законодавство з Митним союзом.

На що розраховує Віктор Янукович, заявивши під час візиту в Індію, що Україні необхідно синхронізувати своє законодавство з Митним союзом. Може розігруватись декілька варіантів одночасно.

З одного боку, це може бути спроба шантажу Європейського Союзу для пришвидшення прийняття рішень, або щоб ЄС зняли відомі політичні вимоги. З іншого боку, це спроба торгуватися з Росією, адже мовляв Україна не може увійти в Митний союз одномоментно, але по малу будуть створюватися передумови для цього. Ключовим в цьому випадку є питання ціни на газ і розрахунок на те, що такими кроками влада дає чіткий сигнал росіянам про готовність інтеграції. Але одночасно Янукович грається й іншим вектором. Це доволі складна і небезпечна політика, де вектори можуть просто самознищитись. Мається на увазі Росія і Європейський Союз.

Активізація цих розмов була очевидна на тлі наближення економічної кризи. Україна занурюється в економічну кризу і влада вважає, що небезпеки можуть бути хоч якось зменшені за рахунок зменшення ціни на газ. Хоча, всім відомо, що ціна на газ не панацея. Проблеми України більш системного характеру, вони пов’язані з занепадом країни: монополізацією влади, бізнесу, ресурсів. Це те, що можна спостерігати останні кілька років. Розмови про Митний союз не врятують нікого, але це додасть головної болі майбутнім силам, які опиняться при владі. Їм доведеться розгрібати завали, які нинішня влада робить через свої страхи і бажання.

Оскільки в Росії відбувається теж процес монополізації, вони бачать вихід з економічної, політичної кризи, яка насувається в експансії, в розширенні. І вони діють в такий спосіб маючи ресурси. Тому їх дії зрозумілі. На скільки усвідомлюють ці ризики українські можновладці, це питання. В свої часи Леонід Кучма найбільше боявся Росії. Це був найбільш небезпечний партнер. Кучма це усвідомлював, а наскільки це усвідомлюють нинішні політики, це питання. Янукович чудово розуміє, що є інші небезпеки, які ще серйозніше для них. Це небезпека втратити владу в наслідок політичного і економічного колапсу. Цей страх переважує все інше.

Всі ці заяви погано позначаються на євроінтеграційних перспективах України. По суті, це відмова від Європи. Це дуже небезпечний тренд. Нинішня влада сама себе загнала в цей глухий кут і дуже важко з цього глухого кута вийти, не втративши позицій, але разом з тим, вони загнали всіх нас, а це - найприкріше в цій ситуації.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: