Андрій Сенченко Лідер Всеукраїнського правозахисного руху «Сила права»

Річниця Іловайської трагедії. Раз на рік у влади настають критичні дні

Мистецтво постановки димової завіси

Пару років тому посол однієї з європейських держав у бесіді віч-на-віч сказав мені, що за довгі роки дипломатичної служби він добре засвоїв, що в політиці завжди багато напівправди або просто неправди, але з політикою, заснованою на суцільній брехні, він уперше стикнувся в Києві.

Треба визнати, що ситуація не стоїть на місці. За минулий час кваліфікація брехунів у владі суттєво зросла: від оборони в стилі «сам дурень» вони перейшли до інформаційних наступів, килимових бомбардувань дезінформацією і постановки димових завіс.

У нашій владі встановився стійкий життєвий цикл: раз на рік, у кінці серпня, настають критичні дні - чергова річниця Іловайської трагедії. На першу - влада публічно заявила, що розслідування закінчено і  найближчими днями матеріали буде передано до суду. На другу - генеральний прокурор поінформував комітет Верховної Ради з питань оборони і безпеки про хід розслідування. Напередодні третьої річниці під виглядом звіту про розслідування причин трагедії оприлюднили матеріали, що підтверджують злочини путінського режиму в одному з епізодів цієї, вже багаторічної, війни, але зовсім не дають українському суспільству чесних відповідей на давно поставлені запитання.

Розуміючи, що запропонований у цьому «звіті» висновок про те, що єдиними винними є Путін і його кліка, нікого не задовольнить, влада випустила на сцену натовп акторів другого плану з числа платних експертів, волонтерів-ординарців та інших ботів. Всі вони, ніби не погоджуючись із висновками офіційного «розслідування», спричиняють дискусію за численними помилковими напрямками. Пропонується цілий букет версій: це була виключно МВД-шна операція, Корбан з Коломойським придумали цю авантюру, щоб віджати у Ахметова Зугрес, генерал Хомчак розмріявся і захотів стати чи то начальником генштабу, чи то міністром оборони, в усьому винні стрілочники (список додається).

Всі ці зусилля, власне, є димовою завісою, яка покликана забезпечити виведення політичного і військового керівництва країни із зони відповідальності за бездумні рішення і злочинну бездіяльність, що призвели до численних людських жертв.

Напередодні незворотного наближення політичного шторму змушений засмутити тих, хто намагається уникнути відповідальності: під час бурі димова завіса неефективна

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: