Лілія Шевцова Провідний науковий співробітник Московського центру Карнегі

Візит Держсекретаря США у Москву. Тіллерсон приїхав просто просканувати простір

Держсекретар США Рекс Тіллерсон привіз до Москви меседж. Щоправда, складно зрозуміти, який саме.

Взагалі цей візит американського держсекретаря в Москву виглядає вельми своєрідно. Йому передувала ціла серія превентивних ударів, які мали продемонструвати жорсткість і Америки, і її союзника Великої Британії щодо Росії.

Дійшла справа до незвичайного кроку: напередодні було опубліковано 4-сторінкову доповідь американських спецслужб, яка робила висновок про те, що Росія свідомо використовує «фальшиві наративи» з тим, аби прикрити злочини Асада. А високопоставлені співробітники адміністрації навіть заявили, що Москва знала про підготовку атаки Асада з використанням нервово-паралітичного газу. Британський міністр закордонних справ Борис Джонсон навіть відмовився від візиту в Москву і підняв питання на засіданні Сімки про нові і більш жорстких санкції щодо Росії.

Москва дійсно після серії тактичних перемог багато в чому завдяки відсутності у Обами інтересу до геополітики опинилася в ситуації ізоляції. Більше того - в товаристві ізгоїв - Ірану і Хізбалли. Але іронія в тому, що, випустивши на адресу Кремля кілька попереджувальних пострілів, Тіллерсон навряд чи в своєму портфелі привіз до Москви щось істотне, а вже тим більше вимоги, підкріплені механізмом примусу до виконання. Американська сторона поспішила оголосити, що візит є «ознайомчим» - держсекретар хоче з'ясувати позицію Кремля. Щоправда, він заявив, що дні Асада полічені. Але інші представники адміністрації так і не продемонструвала, що у Вашингтоні є єдність щодо того, як можна Асада позбутись.

У такому випадку, що держсекретар вимагатиме від Москви? Мабуть, продемонструвавши жорсткість, Тіллерсон тепер шукатиме точки дотику з Москвою. Вашингтону зовсім не хочеться конфронтації з Путіним. Та й навіщо штовхати його до Ірану або Китаю!? Сам Путін, незважаючи на свою гордовито-агресивну відповідь Вашингтону на звинувачення в пособництві Асаду, також не хоче нової конфронтації з Америкою. Звичайно, Кремль знову сяде на антиамериканізм як засіб мобілізації населення. Адже іншої ідеї легітимації влади напередодні виборів у Кремля немає. Але ось вступати у конфлікт з Америкою бажання відсутнє. І тому що обмежені ресурси, але перш за все тому, що російська система потребує західних ресурсів. А ключ до західних ресурсів - в американський кишені. Ось така ситуація.

Обидві сторони в Москві почали тестувати свої можливості і свої наміри, які поки розпливчасті й у Москви, і у Вашингтона. Зрозуміло, що обидві сторони один одному не довіряють і довіряти не будуть. Зрозуміло, що вони вже почали гру «хто моргає першим». Але чи зможуть вони визначити для себе цей New normal - режим, який би унеможливив вбудовування та загрозу прямого конфлікту, не ясно. Тіллерсон приїхав просто помацати ґрунт...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: