Андрій Шкіль Народний депутат України 4-6 скликань

Підсумок дебатів у США: Трамп отримав від Клінтон прямий у щелепу

Те, що побачила Америка понеділкового вечора, – приблизно перед телевізором мало бути до 100 млн люду – було подібне до глибокого нокауту

Трамп пропустив від Хілларі прямий у щелепу. Встояв, але зараз є у процесі падіння...

Скидалося на те, що чутки про те, ніби Трамп узагалі не приготувався до дебатів, виявилися 100% правдивими. Те, що побачила Америка понеділкового вечора, – приблизно перед телевізором мало бути в очікуванні до 100 млн люду – було подібне до глибокого нокауту.

Початок дебатів був навіть так нічо – для Трампа, котрий у блакитній краватці і з поважним фейсом презентувався незвикло президентсько. Клітон же виступила у одному зі своїх характеристичних, защіпнутих під саму шию костюмів. Складалося враження, що їх усіх було викрадено зі зйомок якоїсь стрічки science fiction категорії Б. На вчорашній двобій Хілларі обрала червоний.

До себе зверталися несиметрично – вона: Дональд, він: секретар Клінтон. Звісно, це було невипадковим. Клінтон демонструвала, що належить до ненависних Трампу еліт, а він – відсікав від себе будь-які пов'язання з елітами і наголошував на належності Клінтон до влади.

Перше питання модератора стосувалося місць праці, які тікають з Америки за кордон. Клітон відповіла монотонно, із виразом і вправністю студентки, а Трамп по-людському простацькою і ефектною мовою повторив свою формулу про виннісь у всьому політиків, які багато балакають, але ніц не роблять, натякаючи на Клінтон. Тому необхідним є ефективний прагматик, натякав уже на себе Трамп.

Коли зайшла мова про НАТО, Трамп відтарабанив уже добре знане твердження: хай європейські держави разом із Японією і Кореєю платять Америці за охорону – «ми маємо 20 більйонів боргу, не можемо собі дозволити здійснювати роль світового поліцейського задарма».

А Клінтон звернулася беспосередньо до союзників Америки: «Хочу вас запевнити, що ми будемо дотримуватися взятих зобов'язань і слово наше є непохитним».

З бігом часу кандидатка, яка на відміну від супротивника дуже сумлінно підготувалася до дебатів, здобувала перевагу. Вона була впевнена, фактологічна, спокійна, розпружена, навіть моментами, якби щиро, розвеселена висновками Трампа. Вправно витикала йому брехню і цитати з минулого.

І... Трамп дався спровокувати й заплутатися. Замість триматися своє балаканини про невмілих політиків, почав виправдовуватися, пояснюватися, нервуватися, покрикувати – він опинився в тотальній обороні. Понад 50 разів перебивав Клінтон або щось своє вставляв у її відповіді, вона ж переривала його лише до 20 разів.

Остаточно Трампа добив ведучий дебатів Лестер Гольт, який кількаразово допитувався для чого республіканський кандидат постійно ставив під сумнів громадянство Обами і не припинив цього навіть тоді, коли чинний президент оприлюднив своє свідоцтво про народження на Гаваях, чим потвердив і громадянство США, і своє право на президентство. Пояснення Трампа лише топили його ще глибше. Йому нічого іншого не лишалося, ніж нервово отримувати удар за ударом і обтікати...

Дебатанти жодним словом не зачепили Україну, але, будемо сподіватися, все ще попереду.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: