Зорян Шкіряк Радник глави МВС

Что породнило Гайтану и Януковича?

Я не фанат Євробачення і ніколи ним не був. Рідко його дивлюся з часів перемоги Руслани у Стамбулі. Не вважаю цей конкурс конкурсом справжніх талантів і професіоналів ( за деякими виключеннями). Хоча, завжди намагаюся переглянути виступ України і щиро вболіваю за наших земляків. Останнього разу особисто спостерігав за виступом Ані Лорак, десь років 4-5 тому.

Я не фанат Євробачення і ніколи ним не був. Рідко його дивлюся з часів перемоги Руслани у Стамбулі. Не вважаю цей конкурс конкурсом справжніх талантів і професіоналів ( за деякими виключеннями). Хоча, завжди намагаюся переглянути виступ України і щиро вболіваю за наших земляків. Останнього разу особисто спостерігав за виступом Ані Лорак, десь років 4-5 тому.

А от сьогодні, старша донька, Зірка, вмовила переглянути Євробачення разом з нею. Без особливого ентузіазму )), але погодився. Бо зовсім мало часу вдається проводити з дитиною, а тут з,явилася гарна нагода посидіти разом, обмінятися враженнями. Взяли морозиво і стали дивитись.

Я не знав ні учасників, ні їхнього репертуару. Хоча, звичайно, знав співачку від України, Гайтану, бо прочитав про це в ЗМІ. Пісню яку вона співала слухав впреше. Зізнаюся, що я зовсім не є прихильником її творчості, не знаю як відбувався відбір на Євробачення, не слідкую за цим, бо не цікавлюся. Тому, свої суб,єктивні висновки роблю виключно з того, що бачив і почув. Можливо, були якісь інші кандидатури на виступ від України, але сталося як сталося.

Отже, кілька особистих думок з цього приводу. Перемога Швеції абсолютно об,єктивна і чесна, вона була найкраща. Це не обговорюється. Я б також проголосував саме за неї. А от, що до іншого, є питання...

Безперчно, Євробачення завжди було конкурсом дещо заполітизованим. Сусід голосує за сусіда: Греція за Кіпр, скандинави за прибалтів і навпаки, балканці за балканців, турки за азербайджанців і т.д. Але у цих, начеб-то, дружніх голосуваннях завжди опинявся і реальний лідер перегонів. Так було завжди, якщо пригадаєте то погодитесь. Згадайте Руслану ( перемогла у 2004-му) або Ані Лорак і навіть Сердючку ( що обійняли ІІ-ге місце). Там все було зрозуміло.

Що ж відбулося сьогодні по відношенню до України? Я уважно послухав усіх учасників і дочекався голосування. Звичайно, я не професійний музичний критик, але як людина, що, свого часу, закінчила дві музичних школи ( клас фортепіано і клас гітари) маю свої відчуття.

Отже, можу помилятися, але, на мою думку, загальний рівень учасників був достатньо низьким. Яскравих виступів, що запам,ятаються, було небагато. Але, особисто мені, виступ Гайтани сподобався. І це не має жодного відношення до того, що вона виступала від України. Просто, як на мене, класна, драйвова, мелодійна і хітова річ. Виконання на одному диханні і дуже професійно.

Якщо бути об,єктивним і порівняти Гайтану з тими хто зайняв місця в першій десятці, то її рівень значно вищий, це очевидно. Але навіть країни які традиційно голосують за Україну цьогоріч не давали і одного балу. На минулорічному Євробаченні ( Юля ще була на волі, а суд над нею тоді ще не розпочався, та й діалог Європи з українською владою ще був достатньо відкритим) учасниця від України була слабшою від нинішньої, але зайняла 4-те місце. Цього року Гайтана була сильніша багатьох учасників, і по-чесному, могла посісти місце в п,ятірці лідерів. Але не сталося... Чому?

На мій поглід все просто: бо в Україні Янукович, бо в Україні диктатура, бо в Україні політичні репресії, бо в Україні за гратами лідери опозиції, бо в Україні править кримінальний режим. Бо весь світ сьогодні спостерігає за тим як Янукович перетворює європейську країну на "білоруську азіатщину". Я переконаний, хто б не виступав сьогодні від України у Баку результат був би той самий. Співак не винний. Це оцінка ( або її відсутність) сьогоднішній українській владі. От і все.

Отже, моє резюме наступне: голосування за Україну, на Євробаченні, не відбулося з політичних мотивів. Люди в Європі не могли пересилити себе підтримати країну в якій при владі узурпатор. Зі мною можна погодитись, а можна ні, як кому заманеться, але є речі які лежать на поверхні. Тому я вважаю саме так. Ось такий негативний імідж створив Янукович Україні. Це проявилося навіть на пісенному конкурсі.

Не знаю, які там у Гайтани власні політичні переконання, не знаю хто її "кришував" у відборі на конкурс , не слідкував, бо мене це зовсім не цікавить. Для мене вона просто співачка. Мені байдуже який у неї колір шкіри, адже і переможницю конкурсу, з яскравим марокансько-креольсько-азіатським відливом обличчя, важко назвати справжньою білокурою шведкою :)). Та й інші учасники конкурсу, своєю зовнішністю, подекуди, також не дуже відповідали країнам за які виступали )). Отже, це тут ні до чого. Заспівала представниця України достойно. І не отримати від значної кількості країн навіть один бал - це відвертий демарш європейців. Це ж очевидно, хто б що не казав і як би не ставився до самої співачки і до її пісні. Їй просто не пощастило з політичною ситуацією в Україні, з президентом-диктатором, з діями нинішньої української влади ( пардон, антиукраїнської ), яку засуджує увесь світ. По-людськи мені шкода Гайтану, вчора вона заслуговувала кращого результату. Але я б на її місці не переймався і не сприймав це як поразку. Бо цей результат не має нічого спільного з її виступом.

Євробачення програв Янукович, а не Гайтана. А вона хай робить висновки на майбутнє. Утотожнення з нинішньою владою і її сателітами ( я про деякі промо-ролики в яких вона знімалася)) ), виявляється шкодить професійній діяльності та успіхам співака. В тім, гадаю, що у Гайтани колись ще буде шанс гідно повторити виступ на цьому чи на якомусь іншому міжнародному конкурсі , але тоді коли в країні буде встановлена демократична влада.

P.S. В Конгресі США вже серйозно заговорили про персональні санкції проти Януковича, Пшонки і інших представників правлячого режиму. Остання жорстка резолюція ПАРЄ також показала справжнє відношення цивілізованного світу до подій, що відбуваються в Україні. Отже, зачекаємо....

Зрештою, час на переосмислення в українців ще є. Хоча до наступних виборів його залишилось небагато...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: