Олег Скрипка Музикант, вокаліст, лідер гурту «ВВ», засновник Міжнародного фестивалю «Країна мрій»

Експансія української коляди у Дубаї

У році, що минув, багато українських артистів стали ближчими і зрозумілішими для світу.

У році, що минув, багато українських артистів стали ближчими і зрозумілішими для світу. Це стосується і ВВ. Ми розширюємо українську присутність у світі. В останні кілька місяців виступили у Швеції, Великобританії, Данії, на Кіпрі, в інших країнах. Щоразу після концерту я фізично відчуваю, як навколо підвищується градус українства. Посилення у світі проукраїнських настроїв – наш здобуток і наша відповідь як зовнішньому агресору, так і хаосу, загальній руйнації та культурній деструкції в Україні.

Сьогодні готуємося до концерту у стилі "етно-диско" у Дубаї. Впевнений, ця світова столиця культурних інновацій на кілька годин стане киплячою точкою українського духу. Я вірю в експансію української коляди навіть у таких екзотичних країнах, як Об’єднані Арабські Емірати. І вірю у нових друзів України, яких ми щоразу знаходимо у світі.

Світовий культурний десант українства в останній рік – заслуга самих митців. Адже це десантування відбувається без участі держави, а часто всупереч діям чиновників. Влада не усвідомлює важливості культурного розвитку суспільства. Усі ці депутатські бійки та сварки свідчать про маргінальність політичного класу в Україні. Його недорозвиненість і порівнянні із суспільством. Саме тому ми не маємо політичного спокою та економічного зростання.

Українцям сьогодні непросто абстрагуватися від надокучливої, неприємної політики. Її важка тінь закриває суспільству життєві промені світла. Єдина можливість позбутися цього руйнівного тиску – спрямувати політику на культурний розвиток країни.

Маємо змінити ракурс сприйняття України у світі з військово-економічного на культурно-світоглядний. Нас мають ідентифікувати у світі через мистецтво і культуру, а не війну і корупцію.

Збройний конфлікт Києва і Кремля давно перестав бути локальним. Він визначає карту світової геополітики. І цим привертає увагу світу до України, даючи нам шанс виграти у цій підступній війні. Цим нашим єдиним позитивним аспектом мусимо максимально скористатися.

Суто український феномен полягає у тому, що люди здійснюють функції держави, краще за державні інститути. На фронті кілька десятків волонтерів виявляються мобільнішими за десятки відомств із величезними бюджетами. Кілька артистів та спортсменів роблять для утвердження країни більше, аніж недолугі гуманітарні міністерства. Влада явно не справляється із державними функціями. Принаймні у своїх діях і рішеннях. Тож люди власним прикладом змушують державу ворушитися, ставати дієвою та результативною. І це дає суспільству надію на краще майбутнє.

Источник: Сегодня

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: