Руслан Сокол Юрист-дорадник

Що коїться у сфері державної реєстрації прав на майно і як виправити цю катастрофу

Сьогодні, у день голосування без перебільшення революційних законопроектів щодо децентралізації, анонсованих нещодавно Мін’юстом, хочеться привернути увагу громадськості зокрема до проекту закону №2982 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», яких давно зачекалася як громадяни, так і бізнес.

Сьогодні, у день голосування без перебільшення революційних законопроектів щодо децентралізації, анонсованих нещодавно Мін’юстом, хочеться привернути увагу громадськості зокрема до проекту закону №2982 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», яких давно зачекалася як громадяни, так і бізнес.

Будемо сподіватися, що анонсоване голосування відбудеться, адже кожен день суспільство потерпає від діяльності управлінь державної реєстрації.

Державні реєстратори повністю дискредитували себе у галузі держреєстрації нерухомості: або відверто ігнорують норми чинного законодавства з корупційною метою, або у зв’язку з елементарною некомпетентністю не здатні належним чином оцінити документи, вірно сформувати заяви, визначити відповідних суб’єктів права, як результат - реєстр наповнюється недостовірними даними, що призводить до негативної практики, робить об’єкти нерухомого майна проблемними для подальшої роботи з ними, зокрема переходу, припинення прав, внесення змін до записів про права, тощо.

Керівники служб на місцях не займаються вивченням нормативно-правових актів у сфері держреєстрації, не володіючи законодавством, не докладають жодних зусиль з донесення необхідної інформації до реєстраторів. Більше того, вони самі є лише посередниками у сумнозвісних корупційних схемах і збиранні хабарів на місцях!

Зазначені дії та бездіяльність спричиняють дуже негативні наслідки для країни, а головне соціальну напруженість серед громадян, ускладнюють та гальмують ведення бізнесу, перевантажують суди.

Після утворення у першій половині 2015 року фронт та бек-офісів, спостерігаються масові випадки відвертого саботажу реформи держреєстрації прав, самими ж реєстраторами виносяться відмови у реєстрації прав за надуманими причинами, невірно формуються заяви з метою заблокувати прийняття рішення щодо реєстрації прав, тощо, що є грубим порушенням чинного законодавства і саме головне, що ніякої відповідальності ні реєстратори ні їх керівники не несуть.

Нещодавно Міністр юстиції Павло Петренко у ході круглого столу щодо децентралізації та демонополізації послуг з державної реєстрації анонсував дату розгляду відповідних законопроектів у комітетах ВРУ та день голосування 12 листопада 2015 року, зокрема щодо реєстрації прав на нерухомість (№ 2982).

Так, вперше в системі державної реєстрації прав пропонується запровадити можливість оскарження рішень дій та бездіяльності органів державної реєстрації прав в адміністративному порядку.

Міністр впевнений: перший, хто покаже клас у сфері децентралізації, – це нотаріуси. Нотаріальна спільнота не підведе, адже нотаріуси в Україні - це високопрофесійні юристи, понад 2 роки реєструють нерухомість при вчиненні нотаріальних дій, мають доступ та навички роботи з відповідними реєстрами. Дана реформа не призведе до здорожчання послуги, оскільки 60% адмінзбору залишатиметься у реєстратора-нотаріуса.

Це дозволить повністю позбутися корупції у сфері державної реєстрації, створення конкурентних умов (демонополізація), адже ці функції нададуть нотаріусам, за кількістю яких Україна посідає друге місце після Китаю.

Особливістю законопроекту є те, що зміни запрацюють одразу ж у день набрання чинності закону, і громадяни це відчують відразу!

Хочеться зазначити, що оптимізм міністра юстиції щодо нових повноважень нотаріусів, котрі мають врятувати надскладну ситуацію у царині реєстраціїї речових прав на нерухоме майно, вселяє надію на наведення порядку у цій сфері.

Тільки от де набрати нам «нотаріусів» у Держгеокадастр, у органи архітектури, фіскальні органи, міграційну службу, де ситуація не менш катастрофічна!

Самі нотаріуси просто не можуть врятувати країну від корупції у всіх галузях, хоча без сумніву мають вищий рівень професіоналізму ніж очільники згадуваних служб, і це - катастрофа!

Уряду необхідно негайно комплексно підійти до реформ, адже згадувані сфери державного управління впливають як на життя наших громадян, так і на бізнесовий та інвестиційний клімат.

Автор - Руслан Сокол, юрист-дорадник

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: