Руслан Сольвар Народний депутат України 7-го та 8-го скликань

Як правильно використати «гроші Януковича»?

Парламент неймовірними зусиллями прийняв законопроект, який дозволяює направити кошти із заарештованих рахунків Януковича на потреби Міноборони.

Парламент неймовірними зусиллями прийняв законопроект, який дозволяює направити кошти із заарештованих рахунків Януковича на потреби Міноборони. Мова йде про 50 мільярдів гривень, викрадених компаніями, наближеними до екс-президента.

Для того, щоб повернути цю суму у найближчий час, ухвалений закон передбачає можливість « звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду ». Саме використання коштів без попереднього судового рішення викликало насторогу в багатьох депутатів, які побоюються, що така практика є незаконною і, врешті-решт, може призвести до скасування європейських санкцій проти Януковича. Крім того, цільове використання повернених мільярдів буде складно проконтролювати, оскільки вони потраплять в розпорядження Міноборони, багато замовних витрат якого мають секретний характер.

З іншого боку, армія потребує ресурсів вже зараз, і в умовах зростаючого напруження на східному фронті по кілька років чекати судових рішень та їх виконань, щонайменше, недоцільно з практичних міркувань. До того ж, санкції проти Януковича не принесуть додаткових переваг українським військовим, на відміну від реальних 50 млрд., що становить майже половину річного оборонного бюджету країни. Інша справа, щоб ці гроші справді були витрачені на потреби армії, тобто вся проблема лежить у площині корупційних ризиків. Та якщо використання такої суми досить складно проконтролювати, це не означає, що ліпше буде просто залишити її на арештованих рахунках у банку. Вочевидь, є сенс подумати над більш сміливішими рішеннями, які б могли принести додаткові вигоди громадянам.

Вже майже два роки українці в обов’язковому порядку платять державі військовий збір у розмірі 1,5%. Це дозволило лише в минулому році зібрати для армії 9,153 млрд. гривень. Тобто щороку громадяни недоотримують майже 10 мільярдів зі своїх зарплат. То чому б не звернути в дохід держави 50 мільярдів Януковича, хай навіть без рішення суду, і одночасно не скасувати військовий збір в Україні, скажімо, на 5 років? Адже за цей час з податку набіжить якраз подібна сума. Таким чином, держава в особі Міноборони отримає не величезні додаткові кошти, які на радощах можна буде завзято «розпилювати», а фактично борг в розстрочку від громадян. З усіма можливими недоліками такий крок є правильним і справедливим, оскільки згадані мільярди – це гроші, які суспільство вже давно заплатило у формі тих же податків крадіям Януковича.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: