Сергій Руденко Журналіст

Реінтеграція Донбасу - на шляху до гібридного миру

Київ має чітко уявляти собі, що робитиме з ДНР і ЛНР. Інакше Україна втратить не території, а людей

Верховна Рада найближчим часом має намір розглянути законопроект про реінтеграцію окупованих територій Донбасу. Сам план ще не готовий, але його окремі тези вже обговорюють в Україні. Закон покликаний поставити юридичну крапку в тривалій антитерористичній операції на сході країни (АТО), як її називає влада, і дати відповідь на запитання, яким чином українська держава планує повернути Донбас. Не лише території, але і людей.

Війна замість АТО

Напередодні візиту Петра Порошенка до Вашингтона, який відбувся на початку цього тижня, секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов заявив про намір Києва звільнити Донбас. Для цього, за його словами, парламент має ухвалити закон, який передбачав би комплекс заходів щодо завершення АТО і расширення можливості застосування армії на сході України. Де-факто йдеться про введення в регіоні воєнного стану з усіма наслідками, що з цього випливають.

Те, що озвучив Турчинов, - не новина. Необхідність зміни правового статусу того, що відбувається на Донбасі, давно вже обговорюється в Україні. Адже для всіх очевидно: на сході країни йде війна, яка не має нічого спільного з антитерористичною операцією. Українській армії протистоять не десятки і сотні терористів, а військові підрозділи з російською зброєю в руках. Поставивши крапку в історії з АТО, Київ зможе використовувати на Донбасі армію для відбиття російської агресії.

За проектом Турчинова, Україна зможе сформувати на сході країни постійно діючий оперативний штаб для управління збройними силами і силовими структурами. Саме він, на думку секретаря РНБО, дозволить Києву гарантувати безпеку в регіоні і звільнити його від окупантів. Чи відбудеться це, можна буде судити тільки після створення такого штабу і скасування режиму АТО.

Реінтеграція територій і людей

На тлі войовничих заяв Турчинова в іншій тональності пролунали слова спікера українського парламенту Андрія Парубія про реінтеграцію Донбасу. А точніше - про необхідність ухвалення закону, який визначить план повернення окремих районів Донецької та Луганської областей під контроль української держави.

Де-факто на сьогоднішній день існує лише один план реінтеграції Донбасу. Він визначений мінськими угодами. У них прописані і вивід іноземних військ з територіії України, і проведення виборів на Донбасі, і амністія бойовиків, і особливий статус регіону, і багато іншого. Але все це, по-перше, не виконується. А, по-друге, цей план був написаний Москвою.

Київ, за великим рахунком, за три роки війни так і не склав свій план реінтеграції Донбасу. Україна повинна чітко уявляти собі, що упродовж наступних 2-3 років робитиме з тими районами Донецької і Луганської областей, які зараз непідконтрольні Києву. Інакше Україна може остаточно втратити Донбас. Ні, не територію, а людей. Три роки війни, пропаганда ДНР і ЛНР, відсутність ефективної контрпропаганди вже зробили свою справу. Повернення людей для України, схоже, буд не менш важким, ніж повернення контролю над територіями.

Гібридний мир

Яким буде закон про реінтеграцію Донбасу, залежить не тільки від Турчинова, Парубія і народних депутатів. Своє слово ще має сказати президент Петро Порошенко. Він уже зустрічався з Дональдом Трампом в Вашингтоні, і, як відомо, обговорював з ним майбутнє Донбасу. 26 червня в Парижі заплановано і переговори Порошенка з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Перед внесенням в парламент закону про реінтеграцію Донбасу президент України, звісно ж, буде враховувати позиції західних партнерів. Українська сторона навряд чи піде проти тих, хто підтримує її в досить складному переговорному процесі з Володимиром Путіним. А тому, очевидно, що навіть після прийняття закону про реінтеграцію Донбасу на сході України нас чекає гібридний мир. Схоже, інше поки неможливо.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: