Андрій Странніков Депутат Київради

Набридло бути толерантним. Особливо в питаннях мови

Терпець увірвався сьогодні

Терпець увірвався сьогодні, коли в Київському (!) Національному (!) університеті ім. Тараса Шевченка завідувач однієї із кафедр факультету психології відмовився читати лекцію державною мовою. Я тут здобуваю другу (хоча насправді вже четверту) вищу освіту І МЕНЕ ДІСТАЛО, ЩО НА КОЖНІЙ ПАРІ Я ЗМУШЕНИЙ ДОВОДИТИ СВОЄ ПРАВО НА ОСВІТУ ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ. Хоча навіть недолугий закон Калєснічєнка-Ківалова мені це право гарантує (ч.2, ст. 20).

Мене дістало, що люди з професорськими регаліями за 22 роки української незалежності не спромоглися вивчити мову держави, де вони проживають.

Мене дістало, що замість того, щоб виконати п.4 Статуту університету, який чітко фіксує ОБОВ'ЯЗОК викладання державною мовою, викладачі університету вигадують якусь маячню, аби цей пункт не виконувати.

Мене дістали запевнення, що форма (тобто мова) - не головне, а головне - це зміст лекції. Цікаво, якщо на іспиті я почну відповідати на мові суахілі, але правильно за змістом, яка буде реакція викладача?

А ще мене дістало «мовчання ягнят» - адже тих, хто зі мною солідарний у цьому питанні, в універі немало. Але, як завжди, подалі від викладача, у приватній розмові і т.д. Коротше, кухня - найбезпечніше місце для висловлення поглядів.

Я не екстреміст і не скандаліст. І завжди з мого боку була і буде толерантність до тих викладачів, які хоча б намагаються виконувати законодавство про мови. Але коли шанований завідувач кафедри зі званням професора прямим текстом заявляє, що не збирається дотримуватись Статуту університету і буде читати лекцію російською, бо українська для нього не рідна, то бажання іти на поступки просто зникає. Дія дорівнює протидії. Закон і Статут має виконуватись. Крапка.

Кожен у житті робить певний вибір. Я вибрав столичний університет, в тому числі і тому, що викладання тут завжди велось державною мовою. Чому зараз мене мого вибору позбавляють? І чому, отримавши дві освіти в цьому ж самому вузі, я ніколи не зіштовхувався з цією проблемою? Невже на початку 90-х україномовних викладачів тут було більше???

Завтра напишу заяву ректору. По-перше, вважаю, що інформація з сьогоднішнього предмета не була надана в доступній для мене формі, а отже порушені умови договору про надання освітніх послуг. По-друге, хочеться знати думку очільника університету про цинічні порушення статуту.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: