Оксана Сироїд Віце-спікер Верховної Ради

А чи не хочуть Меркель та Олланд обговорити з Росією конституції Німеччини та Франції?

На початку тижня міністр закордонних справ росії висловив побажання обговорити НАШУ Конституцію у «нормандському форматі».

На початку тижня міністр закордонних справ росії висловив побажання обговорити НАШУ Конституцію у «нормандському форматі». Очікуваною реакцією з боку України мала би бути заява МЗС на кшталт «руки геть від Конституції України» красивою дипломатичною мовою.

Натомість сталося прямо протилежне: сьогодні в Німеччині росія «пропонує» поправки» в нашу Конституцію, або, як повідомляють медіа «експерти розтлумачують відповідність Конституції України мінським домовленостям».

Звідки взялися експерти і хто надав їм повноваження вести перемовини? Проект Конституції зараз на розгляді у Верховній Раді. Після висновку Конституційного Cуду виключно парламент приймає будь-які рішення щодо нього. Верховна рада не уповноважувала жодних експертів вести перемовини стосовно нашої Конституції з будь-ким, тим більше з країною-агресором.

Цинізм ситуації полягає навіть не в тому, що росія не стидається публічно оголошувати про наміри обговорювати нашу Конституцію. Принизливо, що Україна миттєво погоджується на це. І непокоїть, що це не викликало занепокоєності у наших міжнародних партнерів.

Хочеться поцікавитися у пані Меркель та пана Олланда, чи не хочуть вони, скориставшись нагодою, також обговорити з росією конституції Німеччини та Франції? Так, про всяк випадок, раптом пану Лаврову це також цікаво.

Розмірковуючи, навіщо росія розпочала цей процес:

Саме росія у мінських домовленостях наполягала на внесенні змін до Конституції до кінця 2015 року. Єдина можливість «витримати» цей термін – це прийняти проект змін у першому читанні до кінця серпня, а потім у другому читанні – на наступній сесії Верховної Ради. У випадку внесення правок - проект Конституції знову йде до Конституційного суду. Тобто, будь-яка поправка автоматично робить неможливим прийняття змін до кінця 2015 року.

Отже, росія менш за все зацікавлена у «поправках». Тим більше, в проекті змін вона отримала все, що хотіла, а саме «особливий статус Донбасу» прикритий фіговим листком «особливостей місцевого самоврядування».

Тоді навіщо цей фарс?

Це створення «штучного» додаткового аргументу «за» прийняття змін у форматі «ви ж бачите, як росія проти». Нас хочуть переконати підтримувати зміни до Конституції, а тих, хто буде «проти» назвати «агентами Кремля».

P.S.: У цій ситуації мене особисто тішить одне: так багато докладається зусиль, щоб «протиснути» ці зміни, що очевидним стає невпевненість росії у підтримці проекту змін до Конституції в українському парламенті. Сподіваюсь, що він залишиться українським. Хоча б на третину – саме стільки потрібно голосів, щоб відхилити проект змін.

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: