Тарас Возняк Головний редактор незалежного культурологічного журналу «Ї»

Скільки в Угорщині чи Румунії є українських шкіл?

Україна повинна проявити себе як держава і вимагати симетричності

Якщо йдеться про школи, які умовно називають угорськими чи румунськими, то це тільки метафора. Насправді це українські школи з угорською чи румунською мовами навчання. Тут вчать історії України. І – що важливо – української мови. Все залежить від долі предметів, які викладаються тією чи іншою мовою. Якщо говорити про обурення угорської чи румунської сторони, то йдеться не про те, щоб вчити угорської чи румунської мови, а про те, щоб не вчити української мови та історії. Тобто не виховувати саме українського громадянина, байдуже якої національності і якою мовою він розмовлятиме.

На жаль, в деяких регіонах Закарпаття і Буковини доходить до того, що діти закінчують школу з угорською чи румунською мовою навчання і по суті української мови не знають і майже нею не володіють. Таких дітей це позбавляє будь-якого шансу в Україні зробити кар’єру, вступити до вузу, працювати на державній службі, військовій чи у поліції. Вже наперед закладається орієнтація дітей на імміграцію, бо реалізувати себе вони можуть тільки в сусідніх країнах. Таким чином цих дітей позбавляється їх громадянських прав. Ну і порушується принцип рівності – ці діти наперед неконкурентні в Україні. Тому, переконаний, держава має відстоювати як їхні права на самореалізацію в Україні, ну і своє право виховувати громадян України, а не Угорщини чи Румунії.

Безсумнівно люди мають право вивчати і угорську й інші мови, але разом з тим слід вчити і українську. Бо інколи в Україні доходить до абсурду, коли десь в селі на Закарпатті хочеш купити сірники, а не можеш через елементарне непорозуміння з продавщицею – молодою дівчиною, бо вона абсолютно не розуміє державної мови. Вони неначе не живуть в Україні. Тому легко маніпульовані як з-за кордону, так і всередині України. І вибори на Закарпатті це весь час засвідчують.

Ще на Закарпатті запущена вбиваюча угорську національну меншину політика неначе «патріотів» а-ля Орбан. Так, вони витискають угорську меншину в Угорщину. В результаті ті самі колись на 80% угорські регіони втрачають весь свій угорський компонент. Молодь виїжджає. І де-факто, відбувається українізація таких регіонів. Очевидно це те, чого добиваються ці горе-патріоти. Якщо говорити з точки зору національно-угорської – то це політика ідіотична. Насправді вони демадяризують ці регіони і нічого доброго це угорській спільноті в Україні не робить.

Румунський та угорський випадки різні – кожен із них має свої проблеми. Скидувати їх всіх в одну купу – нерозумно. Україна повинна проявити себе як держава і вимагати симетричності. Якщо вже так, то і румунське і угорське законодавство теж має забезпечувати право навчання українців українською мовою в 100-відстотковому об’ємі. Але ж цього не має і не буде. А між державами мають бути паритетні умови.

От нехай Україна запитає, чому є у державі Угорщині чи в Румунії повністю українські школи. І скільки їх.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: