Валерій Чалий Політик, дипломат, громадський і державний діяч

Янукович в Кремлі. Гарна картинка напередодні виборів

Чому Віктор Янукович полетів в Москву?

Чому Віктор Янукович полетів в Москву? Цілей візиту мабуть дві. Тет-а-тет переговорити з Володимиром Путіним і в розширеному складі обговорити складні теми такі, як співробітництво в енергетиці, конкретні проекти взаємодії, перспективи дальшої співпраці після парламентських виборів. Вірогідно мова йшла і про делімітацію морських кордонів, включно з економічними зонами, можливо про нові угоди перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, питання переміщення російських збройних підрозділів по території України, питання переозброєння Чорноморського флоту.

Друга можлива мета фактично підтверджується тими заявами, які пролунали. Візит Януковича - це картинка зустрічі перед парламентськими виборами. В поєднанні з заявою президента Росії Володимира Путіна про продовження дружніх стосунків після парламентських виборів, все буде подано Партією регіонів, як додатковий аргумент на свою користь в тих областях України, де населення підтримує поглиблення відносин з Російською Федерацією.

Можу констатувати три речі. Перше, все проходить досить не прозоро і в закритому режимі. Друге, не виключається, що за закритими дверима досягаються критично важливі рішення, і я боюсь, що ці компроміси можуть бути з перевагою в один бік.

Коли я це говорю, я маю на увазі усталений останні два з половиною роки підхід, коли стратегічні інтереси, інтереси безпеки обмінюються на економічні поступки з боку Росії, включно з енергетичною складовою. Компроміс відбувається, але це такий бартер, який в стратегічному плані (часто) є втратою для України. Не випадково, що збіглись в часі з візитом і заяви стосовно можливості створення спільно управління газотранспортною системою України. Не випадково йдуть досить незрозумілі дії російських спец служб на території України. Принаймні поки що по справі Розвозжаєва ніхто і нічого не сказав. Поки що ніяка з українських правоохоронних структур, ні МВС, ні СБУ не заявило, що вони знають, яким чином відбувалось це викрадення. Ситуація подається таким чином, що український президент виїжджаючи до Москви фактично грає на користь інтересам Путіна. Це інформаційна частина, що буде на балансі обмінів ми побачимо не сьогодні чи не побачимо взагалі. В цьому найскладніша складова цих відносин. Часто досягаються такі рішення, які є міною уповільненої дії під майбутнім взаємовідносин України і Росії.

Яскравий приклад – це так звані «харківські угоди» про пролонгації перебування Чорноморського флоту. Фактично ці угоди не мають достатньої легітимності, в майбутньому може скластися дуже не проста ситуація по їх виконанню. Сьогодні опозиційні сили декларують намагання денонсувати ці угоди.

Я вважаю, що для того, щоб в умовах асиметричних відносин України і Росії підсилити свою позицію, президент України мав би вести більш широкий діалог з українським парламентом, який міг би зіграти свою роль в підсиленні позиції і зокрема з опозиційними силами. Рішення мали би ґрунтуватись на широких консенсусних позиціях не тільки виконавчої влади, але й в цілому суспільних інтересів. Нехтувати цими додатковими можливостями не варто. Тому наша позиція досить слабка і Росія, як правило, цим користається, особливо після повернення Володимира Путіна.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: