Валерій Чалий Політик, дипломат, громадський і державний діяч

Результат виборів підтверджує: опозиція переграє владу

Однією з основних цілей влади було отримання легітимізації виборів та їх результатів. Для цього фактично були зроблені заяви з приводу чесності, прозорості виборів. Натомість очевидно, що ті, хто спостерігав за виборами бачать дуже багато порушень, які пов’язані не з днем виборів, а з усією кампанією: нерівність умов фінансування, доступу до державних ресурсів, доступу до медіа, підрахунку голосів. Не думаю, що оцінки на кшталт тих, що прозвучали від Юлії Тимошенко про те, щоб не визнавати повністю результат виборів, стануть переважними в визначенні остаточної позиції в Україні та за її межами. Правда десь посередині.

Ці вибори пройшли гірше, ніж попередні парламентські кампанії 2006 і 2007 років, президентська кампанія 2010 року, але краще ніж аналогічні змішані вибори з мажоритарною складовою 2002 року. Це крок назад, що було відзначено міжнародними спостерігачами. Європейський Союз зараз наполягає на завершенні всього процесу виборів, включно з підрахунком результатів, а тут дійсно є проблеми. Думаю, що результатом міжнародної оцінки, а для України в першу чергу важлива оцінка ОБСЄ, Ради Європи, Європейського Союзу, вона буде такою, що не дає нового поштовху в євроінтеграційному процесі України, але й не ставить остаточний бар’єр на цьому шляху. Очевидно, що проведення виборів конкурентно, чесно і прозоро є необхідною, але абсолютно не достатньою умовою подальшого просування до Європейського Союзу. Вже сьогодні влада повинна дати відповідь на питання політичних в’язнів, активізації реформ, виконання всіх тих обіцянок стосовно наближення до Європейського Союзу, які щедро роздавались під час виборчої кампанії. Риторика виборчої кампанії була провропейська і тепер хотілося б побачити про європейські дії.

Вважаю, що не сама система виборів є ключовою, ключовими є умови в яких відбувається виборчий процес, тобто те, яким чином розвинена партійна складова, яким чином фінансуються кандидати в депутати, на скільки люди мають доступ до інформації. Ми бачили цю систему раніше, в свої часи вона себе не виправдала, тоді від неї відмовились. Зараз змішану систему повернули з небуття тільки для досягнення бажаних результатів виборів. Результат виборів підтверджує, що опозиція по пропорційній системі владу переграє. Партія влади розуміла це. Саме тому з нафталіну було витягнуто цю систему. Я не вважаю її не те щоб ідеальною, я думаю, що вона гальмує багато процесів, в тому числі партійного будівництва в Україні.

Катастрофи не відбулося, оскільки проблема не тільки в системі, хоча, якщо орієнтуватись на обіцянки політиків, то і опозиція, і президент Віктор Янукович з Партією регіонів давали публічну обіцянку ввести пропорційну систему з відкритими списками, натомість ніхто з них її не виконав. Влада пішла на погодження нових правил гри у законі про вибори в минулому році. Це можна називати компромісом або змовою. Вибори були зроблені тоді, а не 28-го жовтня. В цьому є величезна проблема. Люди можуть висловити позицію дуже різко щодо розвитку України під час виборів. І то, їх волевиявлення на сьогодні досить сильно спотворюється через фінансові механізми, нечесний розподіл ВВП. Очевидно, що економічні і соціальні проблеми є основними для вирішення в Україні, а не тільки розподіл голосів, хоча баланс влади, в тому числі збільшення ролі парламенту, його контрольних функцій – це те, що може допомогти в досягненні цієї мети.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: