Василь Горбаль Народний депутат

Падіння гривні: панікувати поки не потрібно

У правління Національного Банку є всі важелі та інструментарій для утримання курсової стабільності.

Чим спричинений сьогоднішній ривок курсу? На це питання, думаю, ми отримаємо пояснення від правління Національного Банку вже завтра. Так збіглося в часі, що саме завтра буде Рада Національного Банку. Керівництво уряду також турбує сьогоднішня ситуація. Бо ж наразі економічних підстав для недотримання прогнозованого курсу валют немає.

У правління Національного Банку є всі важелі та інструментарій для утримання курсової стабільності. Потрібно тільки визначитись у зв’язку з чим сьогоднішній сплеск.

В будь-якому випадку, головне, щоб це не стало тенденцією. Бо бізнес буде закладати певні девальваційні ризики. А це сповільнює темпи росту економіки, тим більше, ми бачили, як впливають стрибки обмінного курсу на економіку. Ми, на жаль, це вже пережили декілька разів: і коливання курсу в 2004 році, і ревальвацію в 2008 році і потім девальвацію кризову знову ж в тому 2008 році. Уроків вже винесли достатньо багато.

Я думаю, що поки не потрібно панікувати в будь-якому випадку. Мені здається, що це не тенденція, а короткотерміновий випадок на ринку. Національний Банк повинен вийти з поясненнями щодо того, що відбулося, щоб заспокоїти експертів в першу чергу, щоб експерти не виходили з невірним тлумаченням цієї ситуації, і чіткими намірами правління Національного Банку по проведенню подальшої політики по стабілізації курсу.

Можу запевнити, що курс на кінець року не буде вищим 8,10. Це 100%. А ті цифри, що сьогодні з’явилися на міжбанку м’яко кажучи збентежили.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: