Вадим Карасьов Директор Інституту глобальних стратегій

Цей уряд проіснує до 2015 року

Після призначення нових міністрів стало очевидним те, що вже створено стабільне ядро нового уряду. Цей уряд буде існувати аж до 2015 року і він має забезпечити перемогу Віктору Януковича у 2015 році. Стабільне ядро уряду – це нова управлінська еліта, яку готує Янукович.

Що очікувати від нового Кабміну? Автократія Януковича потребує дуже багато грошей, але на відміну від Путіна, в Януковича немає нафти і газу. Немає грошей, за допомогою яких можна було б купувати лояльність еліт і мас. Це показали вибори 2012. Важливо, що в світі зараз немає дешевих займів. Ні для кредитування держави, ні для кредитування приватного бізнесу. Якщо Янукович хоче зберегти владу і бути переобраним, то йому потрібні гроші.

Тому до влади привели людей грошей. На відміну від людей адміністративного тиску, яких умовно можна назвати «да пошлі ви», зараз приходять люди, які розуміють що таке гроші. Вони розуміють, як вибити гроші з падаючої економіки і бізнесу. Вони також знають, як потім ці гроші використати, але не на реформи, а для укріплення авторитарної влади і перемоги на президентських виборах 2015 року. Що ще важливіше, ці люди знають, як перекрити канали фінансування для опозиції.

Створено супер-міністерство податків і зборів. Це означає, що основним приорітетом економічної політики в найближчий період буде фіскальний тиск на все що можна: все що ворушиться, дьоргається і дише. Це будуть податки на все що тільки можна для того, щоб акумулювати гроші в державний бюджет, який безпосередньо контролюється людьми президента і самим президентом. З цього всього будуть даватися гроші на ті електоральні сегменти, які можуть підтримати діючого президента і Партію регіонів.

Міністерство регіональної політики буде чітко відслідковувати те, які регіони є електорально перспективними для нинішньої влади. Не випадково, що в Бюджеті на 2013 рік закладені великі субсидії на Луганську і Донецьку області. Це базові електоральні регіони для влади. Такий розподіл робиться за рахунок тих регіонів, де діючий президент не має ніяких шансів. На них просто махнули рукою. Є розрахунок на те, що в них змагатимуться між собою «Свобода», «Батьківщина», «Удар».

Завдання Мінпромполітики – так управляти підприємствами, щоб привести їх до такого стану, коли їхня приватизація буде набагато дешевша ніж є зараз. Тому, ще одним з приорітетів на 2013-2014 роки є приватизація всього, що тільки можна. Відповідно знадобиться знайти лояльних власників, створити нову бізнес еліту і скупити ту, що вже сформована.

Що стосується зовнішньої політики, то тут головне завдання – створити сприятливі зовнішньополітичні умови на 2015 рік. Пан Кожара довів свою ефективність роз’яснюючи європейцям і американцям ситуацію довкола Тимошенка і Луценка, інших специфічних проблем. Він справився з цим завданням краще ніж Грищенко.

Але ще одне делікатне питання в зовнішньополітичному векторі, яке є досить специфічним і довгостроковим – це зміна настрою в дипломатичному корпусі України. Українська дипломатія – це закрита каста, корпорація, яку влада не безпідставно підозрює в ненависті до «донецьких» і олігархії, а також підозрює у прихованому націоналізмі. В 2004 році це зіграло дуже важливу роль під час революційної ситуації, коли в Україні був Квасневський, Адамкус і західні партнери. Вони взяли на себе модерацію відносин між Кучмою, Ющенком і Януковичем. Очевидно, завдання Кожари полягає в тому, щоб поміняти цю внутрішню дипломатичну корпорацію. Це вимагає кадрових змін в дипкорпусі, які мають на меті добитися того, щоб там було менше націоналізму. Українська дипломатія завжди була в авангарді національного руху і державотворення.

Це основні очікування від нового уряду на найближчий час.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: