Віктор Швець Президент Української фундації дослідників права

Боротьба з корупцією - це справа не лише влади

На мій погляд влада є першою причиною зростання корупції. Все, що робиться чинною владою спонукає людей до здійснення корупційних дій. Корупція набула всеосяжний характер. Раніше ми говорили про високий рівень корупції, а зараз мова йде про тотальний. Корупція набула ознак державного рівня. Треба припинити всі розмови про корупцію. Другий указ чинного президента був про створення Національного антикорупційного комітету України. Комітет мав всі підстави дійсно боротися з корупцією, але це була лише балаканина. Це була фішка влади, показати, що вони приступили до боротьби з корупцією, а насправді розмах корупції набув просто катастрофічних масштабів і проник в усі сфери нашого життя.

Ми повинні відкрито говорити, що корупція – зло номер один в Україні. Для того, щоб це зло побороти, потрібно, щоб була якась державна інституція, яка буде з цим боротися. Також потрібна політична воля президента держави, але є таке прислів’я «ворон ворону око не виколе». Так і тут, яка боротьба з корупцією, якщо корупціонери прийшли до влади. Невелика купка осіб, які входять в коло «сім’ї» здійснюють корупційні дії на самому високому державному рівні. Жодних кроків з подолання корупції з боку влади не робиться. Але боротьба з корупцією це справа не лише влади. Народ повинен зрозуміти, що треба припинити давати хабарі.

Не можу згадати жодної серйозної справи з приводу корупції, яка пройшла б в суді всі судові інстанції і було встановлено високого рангу чиновника, який вчинив корупційні дії. Було багато скандалів з приводу корупційних оборудок, які були здійснені представниками влади, про це говорила преса, були представлені докази, факти, але на це ніхто не звертає уваги. Головні корупціонери сидять на найвищих державних посадах і в цьому наша біда.

Нагадаємо, 5 грудня міжнародна організація Transparency International оприлюднила щорічний індекс сприйняття корупції. В рейтингу складеному компанією цьогоріч Україна зайняла 144 місце. Загалом було оцінено 176 країн. Оцінювання проводилося за стобальною шкалою, Україна отримала 26 балів. Менший бал відповідає більшому рівню корупції. Крім України 26 балів отримали Сирія, Папуа-Нова Гвінея, Конго, Еритрея. Transparency International називає показник менший 30 балів «ганьбою для нації». Варто відзначити, що минулого року показник України був кращий і складав 27.5 бали.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: