Хмельницький депутат хоче довести, що рух «Чесно» - нечесний

Замість того, аби зосередитися на виборчому процесі і здобути перемогу для Об’єднаної опозиції, слуга народу взявся зводити рахунки у судах з журналістами

У діючого народного депутата від опозиції та хмельницького мажоритарника Олега Лукашука прослідковується загострений стан несприйняття до четвертої влади та громадських активістів. Замість того, аби зосередитися на виборчому процесі і здобути перемогу для Об’єднаної опозиції, слуга народу взявся зводити рахунки у судах з журналістами, котрі, «порочать його честь, гідність та ділову репутацію як народного депутата». Позовні заяви Олег Григорович підкріплює чималенькими сумами моральної компенсації. Також обов’язковим атрибутом заяв є намір опозиціонера відбити бажання в акул пера та їхніх видань займатися професійною діяльністю. «Згідно з частиною 3 статті 18 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», використання друкованих засобів масової інформації для втручання в особисте життя громадян, посягання на їх честь і гідність, є підставою для припинення випуску друкованого засобу масової інформаці», — пояснює пан Лукашук.

-- «Дзеркало тижня» не закрив, але журналістку «підмочив»

Про судові тяганини з власним кореспондентом видання «Дзеркала тижня» Світланою Кабачинською «Главком» уже писав. Що б освіжити в пам’яті конфлікт нагадаємо. У статті «Зачистка» (№20 від 2.06.2012) журналістка Кабачинська зауважила: «Лукашук теж планує іти на вибори. Від Королевської — адже він завжди був членом УСДП: і коли вона була з (о), і коли — з Онопенком». Як виявилося згодом, її аргументи не знайшли документального підтвердження. Тоді довелося вилучити це речення з української друкованої версії та обох Інтернет-версій видання. Однак у російськомовній версії «Дзеркала тижня» це речення залишилося у силу об’єктивних обставин. А 22 червня до Хмельницького міськрайонного суду надійшла позовна заява на мільйон гривень про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди нардепа. Врешті-решт, з’ясування стосунків перетворилися для журналістки у гірку пілюлю: Феміда присудила сплатити на користь народного обранця 10 тисяч гривень. Газеті «Дзеркало тижня» нарахували, чисто символічно, 1 гривню моральних збитків для депутата.

Та цей конфлікт набув продовження, коли 27 вересня Хмельницький відвідав лідер опозиції Арсеній Яценюк. Він негативно відреагував на конфлікт між представником опозиції й журналістом. «Дурна справа судитися з журналістами. Я ще не бачив жодного чоловіка, а особливо політиків, котрі починали судитися з журналістами й щось від цього виграли. Всі програли. Можна виграти судове рішення, а програти політичну кар’єру», — сказав Яценюк.

А далі сталося те, чого не міг ніхто спрогнозувати. За дорученням Арсенія Петровича, пана Лукашука планували не допустити до сцени, на якій Яценюк мав презентувати мажоритарників Хмельниччини. Це фактично ставило «хрест» на будь-якій тотожності Лукашука з табором Об’єднаної опозиції. На диво назріваючий вибух у середні опозиціонерів вдалося загасити. Одіозний мажоритарник зіграв на випередження, зустрівшись тет-а-тет зі своїм лідером. І вже ввечері пан Лукашук красувався на хмельницькій сцені, як єдиний кандидат від опозиції у 187 виборчому окрузі.

Така «наука» змусила нардепа Лукашука шукати точки дотику з Кабачинською. За її словами, тепер він пропонує укласти мирову угоду, незважаючи на те, що вона подала апеляційну заяву.

-- Рух «Чесно» нечесний?

Тим часом рух «Чесно», що поставив до виборів дати оцінку усім кандидатам в депутати, теж встиг наразитись н невдоволення Лукашука. «Часничний» рух вважає його порушником чотирьох критеріїв. «Чесно» вважає кандидата причетним до корупційних дій, звинувачує його в непрозорості задекларованих доходів і майна та їх невідповідністі способу життя. Також кандидатові ставлять в провину те, що не завжди він особисто голосував у парламенті, та часто був відсутній на засіданнях парламенту та комітетів.

Саме ці факти лягли в основу свіжого позову від 12 жовтня опального нардепа до координатора «Чесно» Олега Черненка і редакції обласного тижневика «Газета Поділля», яка використала інформацію руху на власних шпальтах. Тепер обранець вимагає 50 тисяч гривень моральної компенсації від «Чесно» і однієї гривні — від газети. «Застосовуючи обман, Відповідачі намагаються переконати значну кількість громадян у тому, що я є корупціонером, прогульником, що має як наслідок зміну морального ставлення суспільства до мене з позитивного або нейтрального — до негативного… Поширена вищезазначена інформація про мене є наклепом, а тому така, що не відповідає дійсності та не підтверджена жодним достовірним доказом», — поскаржився Феміді пан Лукашук.

На думку координатора Черненка, рух «Чесно» за критерієм «відсутність на засіданнях парламенту та комітетів» оцінював відвідуваність народних депутатів виключно за 2011 рік. «При цьому, на нашу думку, порушниками є обранці, котрі відвідали менше 75% засідання. Під час складання рейтингу використовували офіційні дані Верховної Ради України. Таким чином, нардеп Олег Лукашук минулого року був присутній на 34 засіданнях або 41%, відсутній — на 59-ти або 48%. Також рух «Чесно» дійшов висновку, що пан Лукашук порушив критерій «не причетність до корупційних дій». Зауважу, що всі висновки робилися на підставі інформації, розміщеної у ЗМІ, що викликають довіру, зокрема, газеті «Дзеркало тижня» та Першому національному телеканалі. Наголошую, що рух «Чесно» лише робить оцінку вірогідності причетності особи до правопорушення чи неетичної поведінки», — пояснив Черненко.

Крім того, редактор «Газети Поділля» Володимир Гординський переконаний, що приплітати незалежне видання не правильно, оскільки конфлікт з нардепом вичерпаний за взаємною згодою. «Олег Лукашук до цього звертався до нас і ми навіть опублікували 13 вересня в «Газеті Поділля» №37 інформацію під заголовком «Депутат не згоден». В ній повідомили, що Олег Лукашук вважає, що рух «Чесно» поширює дезінформацію. Зокрема, як стверджує депутат, він у 2011 році відвідав 41% пленарних засідань, а не пропустив понад 75%. Вказали і про те, що Лукашук заявляє, що ніколи не входив до Спостережної ради Тендерної палати. Але в позовній заяві чомусь про цю публікацію не згадується», — наголосив він.

До того ж сама позовна заява не грає з часовим рамками. Пан Лукашук стверджує, що наклепницька публікація вийшла у газеті 23 вересня, себто у неділю. Проте «Газета Поділля» виходить щочетверга і насправді ж інформація, оприлюднена за результатами «Чесно», вийшла 23 серпня. Отакої!

Пастки, що власноручно розставляє опозиціонер, очевидно не додають йому електоральних балів. Навпаки — він уподібнюється тим, кого так гаряче шельмує Об’єднана опозиція — Партії регіонів. Вочевидь суди для Лукашука — це інструмент певного морального задоволення, піррової перемоги. Не більше.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: