Свобода слова по-бютівськи: депутат проти журналістки

Конфлікт, який на хоругви підхопив народний депутат від ВО «Батьківщина» Олег Лукашук, насправді не вартує виїденого яйця.

Конфлікт, який на хоругви підхопив народний депутат від ВО «Батьківщина» Олег Лукашук, насправді не вартує виїденого яйця. Але, здається, азарт так захопив здоровий глузд народного обранця, адреналін настільки зашкалив, що годі спинитися.

Про суть судового позову нардепа-бютівця до поважного видання «Дзеркало тижня» і її власного кореспондента у Хмельницькій області Світлани Кабачинської вже багато писалося. Зауважу, що спір тягнеться з літа минулого року, про що «Главком» уже писав. Якщо коротко, то пана Лукашука не влаштувало два речення у газеті, написані місцевою журналісткою (стаття «Зачистка» №20 від 2.06.2012): «Лукашук теж планує іти на вибори. Від Королевської — адже він завжди був членом УСДП: і коли вона була з (о), і коли — з Онопенком». Видання пішло на поступки та видалило цей текст з усіх версій, крім російськомовної. Але нардеп був невблаганний і у підсумку виграв судову справу про наклеп. Хмельницький міськрайонний суд в особі судді Оксани Заворотної надто перейнявся вимогами позивача і 25 вересня 2012 року визнав наклепом інформацію щодо Лукашука і зобов’язав автора компенсувати йому моральну шкоду в розмірі 10 тисяч гривень (плюс ще 100 за судові витрати), а редакцію — 1 гривню.

Прогнозовано, що журналістка подала апеляцію на рішення суду першої інстанції. І тут представник Лукашука у суді Олексій Шевченко відзначився. 27 грудня на-гора він пише заперечення на апеляційні скарги Кабачинської та рішення Хмельницького міськрайонного суду і просить Апеляційний суд Хмельницької області переглянути розмір моральної шкоди. А далі, як у кіно-журналі «Єралаш»: «Розмір задоволеної судом моральної шкоди (10 тисяч гривень — авт.) є недооціненим та не в повній мірі відображає характер та обсяг страждань Позивача (Олега Лукашука — авт.) та характер немайнових втрат з врахуванням інших обставин», — клопочеться пан Шевченко. Цікаво, що це за «страждення» у нардепа Лукашука, які роблять з нього мученика?

Це один бік медалі. Інший бік — політичний. Олег Лукашук на парламентські вибори балотувався на хмельницькій мажоритарці №188 від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» і з впевненістю переміг київського «титана», власника «Оболоні», пивовара Олександра Слободяна. Показово, що у час виборчих баталій Олег Григорович паралельно відкрив «фронт» у судах.

Вплинути на розвиток подій мав би приїзд до Хмельницького 27 вересня лідера ОО Арсенія Яценюка. На прес-конференції Арсеній Петрович вів себе, як годиться, з опозиційною риторикою. «Дурна справа судитися з журналістами. Я ще не бачив жодного чоловіка, а особливо політиків, котрі починали судитися з журналістами й щось від цього виграли. Можна виграти суд, а програти політичну кар’єру», — такий вердикт вдалося почути журналістам від пана Яценюка. Та подальша реакція на цю репліку, наче розмова сліпого з глухим. Ні Об’єднана опозиція, ні Яценюк, ні Гриценко (його дружина працює головним редактором «Дзеркала тижня» — авт.) не зупинили цього катка по журналістах. Хоча той же Яценюк на всю країну волав, що у разі ухвалення закону про наклеп (саме за це засудили журналістку Кабачинську — авт.) «по суті реанімується кримінальна відповідальність для незалежних журналістів, які говорять правду про наше життя».

P.S. 28 січня з’явилася заява представників громадськості та журналістів Хмельницького (всього понад 40 підписів), які вимагають дати оцінку і відреагувати на ситуацію парламентський комітет зі свободи слова, Національну спілку України, організацію «Репортери без кордонів».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: