Як Порошенко сам себе перехитрив

Сьогодні в Україні відбулися дві знакові події.

Сьогодні в Україні відбулися дві знакові події. Перша — офіційно була розпущена коаліція на підставі заяв парламентських фракцій ВО “Свобода” і УДАР. Друга — у відставку подав прем’єр Арсеній Яценюк.

У результаті всього Президент Порошенко сам себе перехитрив. Запускаючи свідомо механізм перевиборів до Верховної Ради, як того вимагає більшість українців (орієнтовно на кінець жовтня 2014 року), глава держави не сподівався отримати ляпаса у відповідь від союзника по Майдану пана Яценюка. А той грюкнув дверима і звинуватив саморозпущених коаліціянтів у небажанні підтримувати ініціативи його уряду.

Склалася парадоксальна ситуація: завтра на розгляд ВР фракції ВО “Свобода” і УДАР мають подати кандидатуру технічного прем’єра. Але без заручення підтримки Партії регіонів у них не достатньо 226 голосів. Партія Януковича, яку всі похоронили, з подачі Яценюка може претендувати на “золоті акції” у парламенті. До прикладу, вимагати крісла у тимчасовому уряді.

Це нагадує дежав’ю 2006 року, коли тодішній президент Віктор Ющенко підписав з прем’єром Віктором Януковичем Універсал національної єдності. Як пам’ятаєте, нічого добро з цього не вийшло. Янукович і його уряд працювали на збільшення власних статків. Саме тоді народжувався демонічний прототип сьогоднішнього Межигір’я.

Щоб не перетворитися на Ющенка №2, Порошенку треба якомога швидше сколотити під себе рештки парламенту, аби протриматися до осені та почати розбудовувати свою політичну силу “Солідарність”, яка поки що діє на папері. Окремо він повинен домовитися про ненапад ще однієї не менш важливої політичної фігури — Юлії Тимошенко. Тому що, леді Ю надто сильна, коли перебуває в опозиції, себто не у владі.

Не варто також забувати про війну на Сході України. Нині українська армія поволі, але впевнено рухається до перемоги. Подальші її воєнні успіхи напряму залежатимуть від взаємодії політичного трикутника: Президента-Прем’єра-Голови Верховної Ради.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: