Виктор Янукович Экс-президент Украины

Я задоволений результатами саміту

Підсумковий виступ президента України Віктора Януковича на Саміті Україна-ЄС.

Я глибоко вдячний Президенту Європейської Ради Герману ван Ромпею і Президенту Європейської Комісії Жозе Мануелю Баррозу за відверту і конструктивну дискусію.

Також я хотів би висловити велику подяку за побажання мені особисто в цей день і, безумовно, я добре розумію, що сьогоднішній день, він є знаковим днем в наших стосунках України з Європейським Союзом. Ми зустрілись разом в столиці європейської інтеграції, в Брюсселі для того, щоб спільно оцінити наявний прогрес у відносинах України та Європейського Союзу. А також узгодити наші дії на найближчу перспективу.

Безумовно, основну увагу під час саміту було присвячено обговоренню перспективи реалізації ключового завдання нашого порядку денного на 2013 рік. Ідеться про підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Разом із моїми колегами ми підтвердили спільну налаштованість докласти всіх зусиль для підписання цієї угоди під час саміту ініціативи Східного партнерства, що відбудеться в Вільнюсі в листопаді цього року. Наша сьогоднішня зустріч стала доброю нагодою для обговорення результатів роботи, яку здійснює Україна для того, щоб відповісти на очікування Європейського Союзу у контексті майбутнього переходу наших відносин у формат політичної асоціації та економічної інтеграції.

Я проінформував лідерів Європейського Союзу щодо першочергових завдань, які здійснює та планує здійснити українська влада в контексті внутрішніх реформ та європейської інтеграції. Ми детально обговорили кроки України в напрямку вдосконалення виборчого законодавства та системи правосуддя.

Упевнений, важливу роль в цьому контексті відіграє започаткований нещодавно діалог «Україна-Європейський Союз з питань реформування правосуддя». Я наголосив на відкритості України до обговорення з європейськими партнерами найскладніших тем. В цьому контексті ми позитивно відзначили можливості, які надає сторона спілкування в рамках діяльності моніторингової комісії Європейського Парламенту під керівництвом пана Кваснєвського та пана Кокса. Я підтвердив свою підтримку щодо її подальшої роботи. Її відзначили в прогресі виконання нашою державою порядку денного асоціації Україна – Європейський Союз. Серед іншого хотів би наголосити на вжитих Україною заходах з реформування системи управління державними фінансами, чи готова вона на сьогодні остаточно обговорити питання надання Україні макрофінансової допомоги Європейського Союзу.

Задля посилення взаємодії щодо покращення інвестиційного середовища в нашій державі та з огляду на очікуване створення поглибленої та всеохоплюючої Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС сьогодні був зроблений ще один важливий крок – підписано спільний документ, щодо започаткування діалогу Україна – ЄС з питань бізнес-клімату. Особливу увагу під час зустрічі було присвячено візовому діалогу, який перебуває під особливою увагою українського суспільства.

Україна фактично завершила виконання першого етапу плану дій з лібералізації візового режиму. Незабаром ми представимо на розгляд Європейської Комісії свою останню доповідь щодо прогресу в цій сфері, яка, сподіваюся, вже найближчим часом відкриє шлях рішенню Європейського Союзу про перехід до другої фази виконання Україною зазначеного плану дій.

Сьогодні ми багато говорили про спільні виклики нашій енергетичній безпеці та перспективи поглиблення співробітництва України та Європейського Союзу в сфері енергетики.

Шановні пані та панове, нинішній саміт став важливим етапом у двосторонніх відносинах України та Європейського Союзу. Я в цілому задоволений його результатами. Ми розуміємо наші цілі, ми маємо чіткий план спільних дій. Я впевнено заявляю, що Україна докладе всіх зусиль, щоб визначені завдання були виконані якісно та вчасно. Сподіваюся на такий самий відповідальний крок і з боку Європейського Союзу. Упевнений, що сьогоднішня зустріч надасть потужного імпульсу для досягнення наших спільних цілей. Моя розмова з керівництвом Європейського Союзу дає мені підстави для оптимізму. Дякую за увагу.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: