Іван Вербицький Спортивний журналіст

Коломойський намагається списати $20 млн боргу «Дніпра»

Про абсурдність надання професійного статусу клубу СК Дніпро-1

Нам знову заклали на голову відро помиїв. І знову сподіваються, що ми скажемо, який рясний літній дощик пішов. Ще й Талькова з сумом наспіваємо. Бо ж на цей раз Професійна футбольна ліга України не просто власний регламент порушила, прийнявши до своїх лав клуб, який досі не виступав ніде, а тицьнула нам під носа жовто-блакитну обгортку у вигляді найбільшого футбольного патріота Романа Зозулі та героїчного комбата Юрія Берези. Чіп і Дейл нашого часу, рятівники Малібу і Брюс Вілліс з Арнольдом Шварценеґґером в одній особі.

Спочатку було слово.

Юрій Береза:

«СК Дніпро-1 – це 300 дітей, сім команд на всіх рівнях. Недопрацювали тільки в тому, що не грали в аматорському чемпіонаті, як цього передбачає регламент. Але є велике бажання допрацювати і грати на Дніпро-Арені, з якою у нас підписаний договір. Ініціатором відновлення дніпровського футболу у нас став футболіст Роман Зозуля. Ми готові прийняти футболістів, які залишаться без команди в Дніпрі»

Роман Зозуля:

«Друзі, сьогодні свою атестацію отримав СК Дніпро-1. Він розпочне свою дорогу з другої ліги. Це дуже великий крок для нової (старої) команди. Так, я вважаю, що СК Дніпро-1 це той самий Дніпро, але з новими людьми у керма. Радію від того, що є люди, яким не байдужа історія нашої рідної команди, та вони взяли на себе відповідальність створити та вiдродити нову команду, яка, сподiваюся, вже через два роки буде грати у Прем'єр-лізі»

Які красиві, патріотичні слова! Звісно, обидва патріоти не відзначалися особливою вибагливістю й почали сміливо спекулювати на тому, що дбають найперше про дітей. Про майбутнє нації. Про наш улюблений Дніпро врешті-решт.

Все було б гарно, якби за красивими гаслами не приховувався меркантильний зміст. Товариство з обмеженою відповідальністю СК Дніпро-1 знаходиться в Дніпрі. Воно було зареєстроване 10 березня 2017 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб. Керівником ТОВ є Антон Фурсов. Гравець з таким іменем виступає за футзальну команду Приват-Дніпро. Статутний капітал ТОВ складає 50 тисяч гривень. Засновниками СК Дніпро-1 та власниками 50%-частки є: Максим Береза – син народного депутата, засновника та першого командира батальйону, а зараз вже полку спеціального призначення Дніпро-1 Юрія Берези та Геннадій Полонський.

При цьому вже зараз повідомляється, що ціла група футболістів, які в попередньому сезоні виступали за Дніпро у Прем’єр-лізі з тренером Дмитром Михайленком на чолі перебираються в «новостворений» СК. Поки існуючий «класичний» Дніпро у тій же другій лізі тренуватиме Олександр Поклонський.

«Неможливо за законом, щоб зараз команда називалася Дніпром, – гордо заявляє голова «комітету порятунку» Роман Зозуля. – Неможливо, але в майбутньому заберуться приставки «СК» і «1», і буде команда називатися Дніпро, наш рідний Дніпро».

Іншими словами, член виконкому ФФУ Роман В’ячеславович Зозуля вже дає нам зрозуміти, що зникнення колективу, який теж заявлений для участі у другій лізі – справа часу. А зі зникненням клубу Дніпро (без «СК» і «-1») щезнуть і його борги, які складають 20 мільйонів доларів. І то заборгованість не перед кимось/чимось віртуальним, а перед колишніми партнерами і тренерами пана Зозулі. Відповідно з’являються сумніви стосовно морального обліку футболіста-патріота. Адже влізши у цю аферу, Роман В’ячеславович фактично намагається позбавити чесно заробленого умовних Хуанде Рамоса, Мирона Маркевича, Ніколу Калініча та ще не менше десятка колишніх одноклубників з «нашого рідного Дніпра», які подали на клуб позов до суду.

Немає клубу – немає боргів. То ФІФА в наказному порядку може понижати клуб рангом, змушуючи його власників жити за законом. Однак у нас є свої, неписані закони. І виконавчі органи, які приймуть ті рішення, які вважатимуть за потрібне. Байдуже, що СК-Дніпро-1 був створений нещодавно. Байдуже, що він навіть не замінює, а виступатиме поряд з майже однойменним колективом. Байдуже, що обіцянки іншого голови «комітету порятунку» пана Берези носять виключно декларативний характер. Комбату треба вірити. То ж не Десна з президентом-втікачем на чолі, у якої не все гаразд із документаційною базою, але яка давала гарантії стосовно реконструкції стадіону. Реконструкції, яка вже ведеться.

Власне, починати треба навіть не з того, а з грубого порушення регламенту аматорського чемпіонату-2016/2017. Стаття 9 цього, з огляду на перебіг подій, папірця гласить:

2. До участі в чемпіонаті України серед команд клубів другої ліги сезону-2017/2018 допускаються команди лише за таких умов:

2.1. Команда не менше одного сезону брала участь у змаганнях з футболу під егідою територіальної регіональної федерації футболу.

2.2. Команда брала участь у чемпіонаті України серед аматорських команд протягом повного сезону-2016/17, при цьому посівши за результатами чемпіонату місце не нижче восьмого.

Виходить, з порушенням регламенту до числа учасників змагань у другій лізі прийняті два колективи – СК Дніпро-1 і сімферопольська Таврія. Зрештою, враховуючи форс-мажорні обставини, поступки для кримців зрозуміти можна. Однак що таке СК-Дніпро-1, клуб, який не зіграв жодного навіть неофіційного поєдинку?

В українському футболі не бракувало випадків, коли клуб зі схожою назвою, але під іншою юрисдикцією з часом узурпував історію попередника і надалі виступав у всеукраїнських змаганнях так, «наче до аварії». Найяскравіший приклад – луцька Волинь, яка на початку 2000-х переформатувалася в СК Волинь-1, а потім скромно повернула стару назву і грає з нею понині. Точніше, у сезоні-2010/2011 луцький клуб порушив регламент, змінивши в ході сезону форму власності – з ВАТ на ТОВ. Такий крок означає автоматичне виключення команди зі змагань. Однак у нашому випадку жодної реакції не було.

Схожа ситуація у середині 90-х років минулого сторіччя була і з клубом ЦСКА-Борисфен, котрий переформатувався у ЦСКА і виступав під цією назвою аж до початку 2002 року, коли команда почала іменуватися Арсенал.

Часи минають, а підходи не змінюються…

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: