Віктор Шлінчак Голова правління Інституту світової політики. Засновник «Главкома»

Десять найсвіжіших висновків щодо парламентських виборів

1. Не хочу писати, що результат деяких партій особисто для мене був прогнозованим, але в офісі лежить папірчик, де я написав цифри. Лише Яценюку я не додав 5 відсотків і Свобода за моїми відчуттями могла набрати не більше 4%. Всі решту - плюс-мінус один відсоток (порівнюю з даними Національного екзіт-полу).

2. Те, що команда Яценюка прийшла другим, ще не означає, що саме він стане прем'єр-міністром. Бо "час єднатися" ще не дорівнює об'єднанню Порошенка і Яценюка. Найцікавіші інтриги по коаліції будуть попереду. Треба почекати ще картину з округів. Після цього можна буде розкладати остаточний коаліційний пасьянс.

2-а. Частина голосів Блоку Порошенка перетекла до Народного фронту тільки тому, що поки Яценюк, Турчинов і Порошенко вважають членами однієї команди, а не конкурентами. Особливо цікавий цей феномен в тому плані, що Яценюк де-факто вів президентську кампанію:)

3. Ляшко "здувся", бо вибрав занадто високий темп на старті. До того ж він, як і Тимошенко, виступали за продовження війни. Суспільство втомилося не тільки від новин про АТО (більшість взагалі подумки згодна подарувати області Росії, аби йти в Європу без баласту), а й від політиків, які не відчувають суспільні настрої.

4. Тимошенко вже не гратиме важливої ролі в українській політиці, бо вона поступово маргіналізується. Вона втрачає головне - здатність по-жіночому зачаровувати, як це було раніше. На її заміну приходять нові жіночі обличчя.

5. Влада, яка йшла кількома колонами (Блок Порошенка, Фронт Змін і Свобода) разом набрали понад 50 відсотків голосів. Це означає, що тепер є всі можливості провести реформи, які назріли. Якщо цього не буде зроблено, будуть нові вибори і нові результати.

4. Проєвропейські сили в наступному парламенті можуть отримати конституційну більшість. Це обнадіює.

5. Більшість виборців підтримала курс нинішньої влади на мирне врегулювання ситуації на Донбасі.

6. Вперше з часів незалежності в парламенті не буде комуністів. Сподіваюсь, вони підуть в небуття разом з поваленим на Бесарабці Леніним.

7. У боротьбі за право бути "третьою силою" "Самопоміч" була більш переконливою, ніж Анатолій Гриценко. "Конструктивна опозиція" перемогла "агресивну опозицію". Гриценко тепер буде опонентом уже поза стінами парламенту.

8. Опозиційний блок "з'їв" Сильну Україну Тигіпка, бо чим більше Тигіпко заявляв, що він - опозиціонер, тим більше стиралась межа між Сильною Україною і Опозиційним блоком. Впевнений, що багато хто буде розчарованим, коли зрозуміє, що Тигіпка немає в списку опозиційного блока.

9. Також була прогнозованою невисока явка на виборах - це означає, що люди не відчувають особливої загрози, тому не мобілізуються, як це було на виборах Президента.

10. Якщо цей парламент не виконає покладених на нього функцій, він помре ще швидше за попередній.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: