Віктор Шлінчак Голова правління Інституту світової політики. Засновник «Главкома»

Про вибори у США і їх вплив на Україну

В цій кампанії Україна зробила ряд дипломатичних прорахунків.

1. Геополітично виграш Трампа є позитивним. Це дає шанс на те, що холодна війна по лінії США-Росія, яка розпочала свій виток за Обами, не переросте у третю світову. При тому, що рівень цієї загрози все одно залишається високим. При Клінтон були шанси, що напруження між двома полюсами зростало би ще більше. 
Кампанія Трампа дає надії на чергове «перезавантаження» стосунків з Росією і як наслідок - відтермінування війни. 
2. ЦРУ і Пентагон не дасть Президенту Штатів «лягти під Росію», як заявляли окремі експерти, при усій повазі до їх рівня компетенції:). Безпека для американців - надважлива історія, яку вони не передають в одні руки. Там запобіжники спрацьовують. 
3. Республіканці, які історично протиставляли себе Росії (згадайте заяви Маккейна) не підтримуватимуть Україну? Це заяви із області тих само прогнозів, що й наступний президент - Клінтон. Вони будуть це робити хоча б тому, щоб не дати Росії перейти в наступ. Договір між гегемонами не передбачає поблажок. Щоправда, рівень підтримки може бути різним. Січень - березень будуть ключовими. Сигнальні рішення - по санкціях. 

4. На закуску - матимемо в Білому Домі Манафорта. Це теж не смертельно. Але, думаю, «обратка» періодично буде долітати. Він не стане головним радником, але, впевнений, йому місце буде відведене. Чи пошириться його компетенція на Дердждеп і все названі відомства, які відповідають за безпеку, сказати важко. Почекаємо призначення.
5. Україні своє робити. Виходячи виключно з національних інтересів. Принаймні, за Обами не було чіткості. Інколи ми навпаки стаємо сильнішими, коли не слухаємо американських президентів (нагадую, як у серпні 1991 року Дж. Буш закликав не відділятися від Радянського Союзу), ніж тоді, коли намагаємось сподобатися американцям. 
6. В цій кампанії Україна зробила ряд дипломатичних прорахунків. Розшифровувати не буду. З цим все ясно. Кому треба - я свою думку висловив.

для перегляду результатів голосування на президентських виборах у США натисніть на зображення

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: