Образ нелюдів

Занадто багато крові було пролито на Банковій...

Моя знімальна група висвітлювала події біля Адміністрації Президента. Для усіх було зрозуміло, що каміння та запалювальну суміш кидають провокатори. Усім було шкода солдатів Внутрішніх військ, які стояли у першій шерензі. Один чоловік співчутливо розповідав, як ці хлопці стоять і плачуть. Щоправда, ми з ними синхронно плакали після чергового вибуху гранати із якимось ядучим газом. Але, загалом, вимальовувався гарний образ захисників і негативний тих, хто кидав каміння. Але, «беркутівці» підтвердили думку про одну звивину у голові.

Під час наступу вони били усіх підряд. Іншими словами, били невинних. Переді мною били літнього чоловіка, який спіткнувся і впав. Удари наносив кожен "беркутівець", хто пробігав. Зупинялися і лупцювали ногами. Били навіть тоді, коли чоловік не рухався і навіть тоді, коли біля нього була калюжа крові. Він отримав щонайменше півсотні ударів. Били навіть тих, хто піднімав догори руки. Зовсім звіріли, коли вривалися у двір будинку парламентських комітетів, де не було світла.

Одного чоловіка загнали у куток і лупцювали втрьох. Він впав, а його продовжували бити. Потім взяли під руки і потягли в автозак, а по дорозі якась безмозгла «беркутня» вдарила його кийком по шиї. Після такого удару тягнуть до швидкої, а не в протилежному напрямку…

Одного чоловіка привели під руки. Я його питаю, хто він і чи може йти – він мовчить. Я питаю чи знаєте, що сталося – він мовчить. Єдине що він видавив із себе – це фразу: «Де я?».

Можна було б повірити, що усі ці побиті люди злісні провокатори, але вони були щонайменше удвічі старші від тих молодиків, які «драконили» курячий спецпідрозділ. Я не кажу, що журналісти священні корови, але «беркутівці» зробили велику помилку, коли почали бити медійників, які тримали в руках або редакційні посвідчення, або ж професійні фото- та відеокамери.

Мій оператор, Назар Задоя, який стояв на ментівській будці, розповів, що у дворі «Беркут» бив від душі навіть тих, хто кричав, що вони журналісти. Тих, хто втікав - доганяли і знову били, обзиваючи "суками"... Кількість розбитих журналістських голів вже оприлюднено. Серед них навіть представники іноземної преси. «Беркутня» навіть не подумала, що саме від цих людей залежить, що напишуть: «Беркут» розігнав провокаторів» чи «Беркут» побив невинних людей». Написали, звісно, друге.

Коли спілкувався з медиками-волонтерами, то вони вихваляли «Беркут», котрий прикривав їх щитами від каміння, що кидали провокатори. Але цього факту було недостатньо аби пожаліти хлопців, які постраждали від провокаторів. «Беркут» міг довести, що вони люди і що вони зробили висновки із суботнього побоїща на Майдані. Не зробили! Вони лише закріпили за собою образ нелюдів. Хотілося б думати інакше, але занадто багато крові було пролито на Банковій...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: