Олег Вишняков Почесним Консулом Держави Ізраїль у Західному регіоні України

Як треба охороняти українські аеропорти. Досвід Ізраілю

Ні для кого не секрет, що мені доводиться багато літати. Не так давно, зі мною стався дуже показовий випадок в одному з українських міжнародних аеропортів.

Ні для кого не секрет, що мені доводиться багато літати. Не так давно, зі мною стався дуже показовий випадок в одному з українських міжнародних аеропортів. Чекаючи свого вильоту, я помітив що на підлозі стоїть пакет. Пошукав очима господаря - ніхто нічого не шукає, всі зайняті своїми справами. Я чекав 40 хвилин, весь цей час пакет стояв у кутку. Ні служба безпеки аеропорту, ні співробітники, ні пасажири не проявляли ні найменшого інтересу до нього. Швидше за все, його просто забув хтось із пасажирів. Але ж могли залишити його там і навмисно...

Україна поки не знайома з поняттям теракту. У нас нікого не брали в заручники на вокзалі, в аеропорту або магазині, не підривали бомби, нікому не погрожували смертники. Але це не означає, що загрози не існує. Сьогоднішня реальність говорить про те, що СБ слід зосередитися саме на безпеці в повсякденному житті. На жаль, поки я цього не бачу.

На відміну від українських, ізраїльські спецслужби приділяють питанню безпеки максимальну увагу. Заходи щодо запобігання різного роду погроз там дуже жорсткі. При вході в просте кафе вас можуть попросити пройти через «рамку», ніяких пакетів на вулиці немає: якщо його якимось дивом не вирахує система відеоспостереження, то нікому в голову не прийде перевіряти його вміст самостійно без військових.

Щоб встигнути на свій літак, наприклад, в аеропорту Бен-Гуріон, треба запастися 2-3 годинами часу - саме стільки займе процедура перевірки всіх ваших документів, багажу, особистих речей і вас самих. Зате ви точно можете бути впевнені: ніяких терористів з будівлі аеропорту не випустять. Ніколи. Тому що там вибудувана багаторівнева система перевірки на всі можливі і неможливі види загроз. Металошукачі, сканери, особисті огляди, опитування, аналізи повітря і матеріалів на вибухівку, поліцейські собаки, перевірка вас на «адекватність» і правдивість мети подорожі, системи відеоспостереження, десятки співробітників спецслужб, про яких ви ніколи не дізнаєтеся - все це робить перебування в Ізраїлі безпечним. Так, в країні, яка 68 років живе в стані війни, щодня піддається терористичним атакам, набагато безпечніше, ніж в будь-якому світовому мегаполісі.

СБ аеропорту Бен-Гуріон, наприклад, майже щодня відпрацьовує різні надзвичайні ситуації, які загрожують безпеці: не тільки терористичну атаку, але також дії на випадок землетрусу, пожеж - всього на світі. Реакція співробітників аеропорту за будь-якої позаштатної ситуації буде миттєвою, ніхто не залишиться стояти з розведеними руками і розгублено дивитися по сторонах. Тим більше, уявити собі ситуацію, коли самотній пакет стоїть під колоною без уваги протягом години - просто неможливо.

І справа тут не в тому, що в Ізраїлі всі працюють з суперсучасним обладнанням - хоча і це теж є. В Ізраїлі самі люди давно звикли жити в стані «підвищеної бойової готовності», безпека стоїть на першому місці. Саме тому в цій країні можна відчувати себе повністю захищеним. Україні, якщо вона хоче спокою на своїй землі, теж доведеться навчитися жити в стані громадянської відповідальності.

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: