Арсеній Яценюк Експремʼєр України, голова Київського безпекового форуму

Валюта в країні є...

Сьогодні вранці з інтернету я дізнався про те, що Нацбанк, самостійно, як завжди, без будь-яких консультацій прийняв рішення про закриття міжбанківського валютного ринку.

Сьогодні вранці з інтернету я дізнався про те, що Нацбанк, самостійно, як завжди, без будь-яких консультацій прийняв рішення про закриття міжбанківського валютного ринку. Що точно не додає стабільності національній грошовій одиниці, за яку відповідає НБУ.

Курс б'є по бюджету, б'є по цінах, це б'є по вартості продуктів харчування, це б'є по ціні бензину, тобто це б'є в цілому по економіці країни.

Які тенденції на міжбанківському валютному ринку, який контролюється Нацбанком? За 9 місяців на фінансовому ринку країни було продано 51,5 мільярда доларів США. Це майже удесятеро більше, ніж обсяг золотовалютних резервів. Тобто, ринок наповнений доларами. Щоденно загальний обсяг купівлі-продажу іноземної валюти, який здійснюється банками і контролюється Нацбанком, в середньому від 100 до 170 мільйонів доларів США. Валюта в країні є. І це означає, що частина валюти купується з метою спекулятивних операцій. Ми неодноразово радили нашим колегам з НБУ взяти ситуацію під жорсткий контроль. Щоб валюту не виводили за кордон по так званим імпортним контрактам, тримаючи за межами країни, щоб дочекатися вищого курсу.

Ми вбачаємо за необхідне зараз зробити декілька кроків, які в компетенції Уряду. Весь пакет законів, який потрібний для отримання фінансової допомоги Міжнародного валютного фонду, вже знаходиться в Парламенті. Ця допомога, зокрема, піде в золотовалютні резерви країни, наповнить валютний ринок, дасть можливість збити паніку і повернути курс до збалансованого. Я публічно звертаюся до наших колег по Парламенту: невідкладно зібратися на позачергове засідання Парламенту, щоб ухвалити пакет необхідних законів та розглянути питання про стабілізацію фінансової системи країни.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: