Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Церковна єдність від московської церкви та путінський «русскій мір»

Президент Росії Володимир Путін і очільник РПЦ Кирило

«Єдність» України через Кремль - це нове імперське ярмо

Про єдність та «єдність». Була колись УРСР - «між рівними - рівна, між вільними - вільна». «Республіка». Співзасновниця ООН. «Держава». З прапором, гімном, гербом, «парламентом», «урядом», «Конституцією».

Все це - з формальної точки зору. Фактично ж усі ми знаємо, що ніякої реальної суб'єктності Україна в комуністичній імперії (СССР) не мала, будучи підлеглою частиною жорстко авторитарної централізованої структури.

З 1991 р. Україна - незалежна держава. Від того ж часу старий імперський центр веде з нею гібридну війну з метою відновити своє панування. До 2014 р. ця гібридна війна була «холодною», три роки тому вона перейшла у відкриту агресію, з окупацією частини території.

Все це - загально відомо.

А тепер питання: чи можливо розглядати інтеграцію України в російський нео-імперський проект – як шлях до «відновлення єдності України»? Очевидно, що якби Україна виконала те, чого чверть століття добивається від неї Кремль - вона б знову стала єдиною, «між рівними - рівною, між вільними - вільною». Але чи такої «єдності» нам потрібно?

Тим більше, що цілком очевидно: така формальна єдність ніколи не може привести до реальної внутрішньої єдності. Адже українські патріоти ніколи не погодяться на кремлівське ярмо. І навіть у найбільш несприятливих умовах будуть боротися за незалежну Україну.

Тому єдиний справжній спосіб досягнення єдності України - це єдність навколо Києва, навколо української ідентичності держави. «Єдність» України через Кремль - це нове імперське ярмо.

Розуміючи все це, звичайному читачу простіше буде зрозуміти, в чому полягає проблема православної церковної єдності в Україні.

Найперше, слід чітко усвідомити: не існує «Української Православної Церкви»! Так, формально є церковна юрисдикція, що зареєстрована з такою назвою. Але за наповненням вона так само «українська», як була «Українська» РСР.

Існує МИТРОПОЛІЯ Російської Православної Церкви (Московського Патріархату) в Україні. Складова структурна одиниця РПЦ. З певними правами - проте не власними, а НАДАНИМИ їй Російською Церквою так само, як СРСР делегував певні права «Союзним Республікам».

Тому коли з боку МП (чи з російського центру, чи з української Митрополії) говорять про «церковну єдність» - то мається на увазі не єдність Православної УКРАЇНСЬКОЇ Церкви, а єдність Церкви в Україні з Московським Патріархатом. Тобто така сама «єдність», як пропонована Путіним-Лавровим «єдність України» в складі «русского мира».

Якщо пояснити дуже спрощено і коротко на прикладі сучасних реалій, то ми, Київський Патріархат, прагнемо втілити таку модель єдності, як держава добивається єдності Криму і Донбасу з Україною. А Митрополія МПвУ пропонує таку церковну єдність, як Кремль пропонує Україні «єднатись» з Кримом і Донбасом.

Висновки робіть самі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: