Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Напередодні Всеправославного собору. У Москві розробили план шантажу

Як Путін веде Росію у прірву, так туди ж РПЦ веде Кирило

Я ще кілька тижнів тому мав інформацію, що в московському Відділі зовнішніх церковних зв'язків приготовлений план шантажу Константинополя, і що в ньому мають взяти участь низка Церков (але не сама МП відкрито!). З відомих мені за цим планом дотепер не зробили заяв лише Сербська та Польська Церкви, інші вже зробили так, як передбачено.

За своєю давньою звичкою Москва діє, але нібито чужими руками: як у Криму були «зелені чоловічки», а на Донбасі – «ополченці».

Мета, якої хоче досіягнути МП:

1. Підірвати авторитет Константинополя, показати, що без МП він не може нічого вирішувати і що справжній перший престол Православ'я - це МП, на них треба орієнтуватися і з ними домовлятися.

2. Собор знову відкласти – бо і його проведення, і його скасування «розв'яжуть руки» Константинополю, в першу чергу в «українському питанні». А так можна робити далі те, що й дотепер – гратися в обіцянки… Тільки от на дворі не 2008-й рік…

Як Путін веде в прірву ізоляції та гниття Росію, так п. Кирил туди ж веде РПЦ. Сучасне Православ'я і так слабке перед обличчам нових викликів. Але п. Кирил веде православну Росію до катастрофи гіршої за наслідками для Церкви, ніж те, що сталося після 1917 р.

Визнання автокефалії УПЦ КП буде болючим пережиттям для Православ'я в короткій перспективі, будуть скандали і розриви спілкування. Хоч ми це все і зараз бачимо…

Але в довшій перспективі це визнання є одинокий спосіб поховати московське прагнення до гегемонії та диктату. Без України Москва стане лише «однією з Церков», не буде тим диктатором, який спираючись на силу хоче нав'язати свою волю всім. І тому проблеми МП вже не будуть так катастрофічно відбиватися на всьому Православ'ї, як це є зараз.

Маю надію, що Бог невдовзі все управить до кращого – бо Він є Глава і Керманич Церкви. А не МП і навіть не Всеправославний собор.

Джерело: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: