Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Релігійний антимайдан. Розставимо крапки над «ё» у питанні хресних ходів

Український Хресний Хід

Не далекий той день, коли Хресний хід буде один

1. Київський Патріархат проводить Хресний хід на день Хрещення Руси щорічно, починаючи з 2009-го. Московський патріархат до 2013-го року включно – зосереджувався на приїздах свого шефа з Росії (про які вже здається і забули всі - а скільки шуму тоді щороку робив Кирил навколо своїх візитів до Києва!) Тому хресний хід їм був не потрібний - ну не буде ж САМ ніжками топати від Гірки аж до Лаври…

Тобто і хронологічно, і фактично саме МП взявся «мірятися» з нами, коли візити ПК припинилися, а потреба в «мобілізації» – зросла.

Нам, щиро кажучи, байдуже до цього «міряння», а ось наші опоненти, здається, на ньому зациклилися. «У нас більше, у нас більше» - кричать вони. Минулого року я вже доводив фальш їхніх тверджень. Але якщо їм так мило - нехай вірять, що їх було 100 тисяч (як заявив їхній речник), або й 500 тисяч - як вважає фсбшний фрік Кіріл Фролов.

2. Враховуючи попереднє, ситуація виглядає як спроби у відповідь на Майдан звозити «Антимайдан». Навіть «лідери» - ті самі: вчорашні регіонали/сьогоднішні оппоблоківці. В центрі всього ходу, по правиці від номінального митрополита. Щоб знали «хто у домі господар».

3. Нас звинувачують у «політизованості». Але не в нашому ході в центрі всього йдуть політики. Не наш хід вони використовують як засіб «мобілізації електорату».

Ну і ніхто ж справді не пам'ятає вже різних «хресних ходів» від МП Києвом – то «за раба Божого Віктора Федоровича», то «за Святую Русь», то «проти НАТО». Забули?..

4. – і головне. Не далекий той день, коли Хресний хід буде один. Як і Помісна Церква - єдиною. Зараз це здається майже недосяжним. Але як я  сказав у проповіді в соборі: 30 років тому хто би повірив у можливість взагалі пройти Хресним ходом по Києву?

Але Бог і неможливе робить можливим.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: