Андрій Зубов Російський історик, релігієзнавець і політолог, доктор історичних наук

Чому пам'ятник Володимиру в Москві гірший, ніж у Києві

Новий пам'ятник князю Володимиру в Москві копіює київський монумент і виглядає від цього безглуздо
Фото: EPA/UPG

Пам'ятник Володимиру в Москві: що виглядає безглуздо

Це своєрідна реакція на пам'ятник у Києві князю Володимиру, що ось ми то росіяни не гірші за українців, ми теж спадкоємці князя Володимира. На мій погляд, це банальні речі. Але ваш пам'ятник набагато кращий, як на мене.

Чому взагалі він був поставлений (у Москві), думаю, особливо переживати не варто. Князь Володимир, звичайно, належить усім нам, він наш спільний історичний герой – це безумовно. Як, наприклад, пам'ятники Данте стоять у всіх містах Італії. І князю Володимиру можна ставити пам'ятники в різних містах України, Росії і Білорусі. Нехай українців це зовсім не бентежить, ніякого особливого послання тут немає. А те, що Путін за будь-якої зручної нагоди говорить, що росіяни, білоруси і українці – це один народ, то я вже сто разів казав, що це просто від браку освіти.

Понад те, мабуть, у Путіна зовсім безграмотні спічрайтери. Збирачем земель був Іван III, та аж ніяк не князь Володимир. Ніяким збирачем земель він не був. Просто той, хто писав промову Путіну, абсолютно не знає історичного контексту.

Що стосується погроз... Ну що на це відповісти? Насправді ж Україна Росії зовсім не загрожує... Це Росія погрожує Україні. Тому такі слова – просто спроба посіяти істерію в російському народі, як у Північній Кореї намагаються посіяти таку істерію серед людей їхні правителі. Це одне й те ж саме. Але я сподіваюся, що російським людям це дуже набридло і повторення того ентузіазму, який був два роки тому, точно не буде. Мені здається, ці слова (Путіна. – Ред.) сказано в порожнечу і у них немає майбутнього.

У Росії ніякого ажіотажу навколо пам'ятника немає. Більшість людей до цього ставиться як до позитивного факту: ось з'явився гарний пам'ятник у столиці, от і все. Щоправда, він не дуже гарний, а тонке відчуття художнього смаку у більшості людей відсутнє. Я вважаю, що пам'ятник стоїть не на місці, бо псує пейзаж Кремля і абсолютно неправильно обрано форму, адже він майже копіює київську статую, що, звичайно, нерозумно. Якщо вже ставити пам'ятник, то потрібно було обрати якийсь зовсім інший хід. Але це все вже тонкощі...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: