Інвестиційний клімат в Затоці Одеської області погіршився

Інвестиційний клімат в Затоці Одеської області погіршився

Минулий рік в Затоці нагадував інвесторам поганий сон

Інвестиційний клімат в Одеській області залишається напруженим. В селищі Затока вже рік триває протистояння між естонським інвестором та місцевою владою. Про це розповіли під час прес-конференції в «Главкомі» представник естонського інвестора, представник консульської служби Посольства Естонії в Україні та адвокат інвестора.
Фінансовий директор інвестиційної компанії FTT Ukraina Тонно Вакх зазначив, що минулий рік в Затоці нагадував їм поганий сон. Він розповів, що після будівництва першого кілометра на набережній в Затоці влада обіцяла підписати з інвестором договір оренди для подальшого розвитку курорту. «Але замість договору місцева кримінальна влада стала нас шантажувати, вимагати хабарі та частину бізнесу», - констатував Тонно Вахк.
Він розповів, що свої права вдалося відстояти в суді - договір оренди визнали дійсним, але продовжити роботу інвестор не зміг. «Від місцевої кримінальної влади продовжували надходити погрози і навіть була спроба вбити нашого партнера Олександра Погорілого», - сказав представник естонського інвестора. Він наголосив на тому, що відкриті десятки кримінальних справ, але винні не понесли відповідальності і ситуація погіршується, а держава нічого з цим не робить.
Посольство Республіки Естонії в Україні висловило жаль з приводу ситуації, що склалася в селищі Затока, оскільки інвестор – громадянин Естонії - не отримує захисту від держорганів і правоохоронців в боротьбі проти ОЗУ в Затоці.
«Правова визначеність і захист європейських інвестицій - дуже важливо», - сказав директор Консульської служби Посольства Естонії в Україні Мееліс Ояссоо. За його словами, до розслідування будь-яких негативних проявів проти іноземних інвесторів, правоохоронні органи повинні ставитися з особливою ретельністю. «На сьогоднішній день ми цього поки не бачимо, але очікуємо адекватної реакції держави на події, що відбуваються в Затоці», - висловив надію естонський дипломат.
За словами учасників прес-конференції злочинна діяльність організованої злочинної групи Затоки вилилася у внутрішній політичний конфлікт місцевої влади. 16 травня Наталію Вернигору сесія обрала секретарем селищної ради, але представники ОЗУ не дають їй можливості зайти в будівлю селищної ради і постійно погрожують фізичною розправою.
Наталія Вернигора розповіла, що зверталася до правоохоронних органів з доказами, але до цього часу жодної реакції не було. «Мені не дають можливості підписати платіжки, щоб люди отримали зарплату. А тим, хто намагається скаржитися й обурюватися, погрожують розправою», - повідомила селищний секретар. Вона також повідомила, що підконтрольні ОПГ депутати кулуарно обрали для себе секретаря, хоча для цього немає ніякої законної підстави.
За словами Вернигори, ситуація ускладнюється з кожним днем, створюються підроблені печатки, які дають можливість здійснювати махінації з землею, кількість злочинів ОЗГ зростає. «І уряд, і президент говорять, що до інвестора потрібно прислухатися, всіляко плекати і захищати. Але по факту нічого такого не відбувається», - підсумував Сергій Іванов, журналіст, який висвітлював у своїй матеріалах цей конфлікт.
Він розповів, що ОЗУ Затоки має підтримку високих покровителів: «Коли ми подивилися реєстри власників землі в Затоці, то знайшли там багато співробітників поліції, прокуратури, суду».
Журналіст розповів і про ситуацію з замахом на адвоката Олександра Погорілого. На його думку, після затримання кілерів та організатора злочину стало зрозуміло, що на суд тиснуть. «Як захисник з'явився пан Стоянов, декан кафедри адвокатури Одеської юракадемії і помічник Ківалова. Якщо він дає своїх людей на захист кілерів, значить зацікавлений в цій справі. Вплив Ківалова на українську судову систему очевидний», - висловив своє припущення журналіст.
Партнер естонського інвестора і адвокат Олександр Погорілий в черговий раз звернувся до влади України з проханням розібратися в ситуації, яка на сьогоднішній день вже перейшла критичну межу і є показовою для іноземних інвесторів.
Він навів факти і цифри про злочинну діяльність ОЗГ в Затоці. Розповів про ситуацію, яка склалася в селищі до вересня минулого року - де за його словами було вкрадено понад 40 гектарів землі на суму понад 1 млрд гривень, захоплено більше 10 баз відпочинку і здійснено близько 30-ти умисних підпалів майна. Але відкрито за цими фактами було всього 8 кримінальних справ і ніхто не притягнутий до кримінальної відповідальності, - стверджує Погорілий.
«За минулий рік, щоб притягнути до кримінальної відповідальності ОЗГ за з злочинну діяльність, ми подали більше 300 звернень до органів влади і правоохоронних органів, за якими порушили 42 кримінальні справи. Ми підняли це питання до національного рівня, провели понад 20 прес-конференцій, пройшло 300 публікацій в ЗМІ, але реакція з боку органів влади виявилася нульовою», - розповів Погорілий.
Він нагадав про доручення генерального прокурора Юрія Луценка прокурору Одеської області у в десятиденний термін розібратися з ситуацією в Затоці, пройшло вже три місяці і немає ніякої реакції. За словами адвоката, ці заяви вищих чиновників про важливість інвесторів для України по факту не мають підтвердження на практиці. Погорілий заявив, що ситуація станом на вересень 2016 року стала ще більш критичною.
«Журналістам, громадським діячам та депутатам надходять погрози. Ніхто не затриманий і не покараний. Порушено понад 50 кримінальних справ, але за ними не проведено жодної слідчої дії. ОЗУ захопило більше 15 державних баз відпочинку, а затриманих – нуль», - констатував Погорілий.
Він також навів факти щодо підпалів і погромів державного майна, розповів, що на даний момент представниками злочинного угруповання вкрадено понад 60 га курортної землі на півтора мільярда гривень при бюджеті селища в 25 мільйонів. Окрім того, Погорілий каже, що кількість грошей, незаконно зароблених ОЗУ в сезон за кришування, рекет, дозвіл та торгівлю, складає більше 80 мільйонів гривень. З цих грошей ні копійки не вкладено в розвиток Затоки.
Погорілий також зазначив, що через злочинну діяльність ОЗГ в Затоці, курортне селище недоотримало тільки в цьому році понад 100 мільйонів гривень, які пішли б на розвиток, створення інфраструктури і всіх необхідних умов для розвитку туризму.
«Посил дуже простий - злодії повинні сидіти в тюрмі, злочинці повинні бути покарані, ситуація вирішена. В іншому випадку Україна втратить інвесторів, втратить рейтинг і перспективи розвитку», - підсумував Погорілий.
Переглянути запис прес-конференції можна тут.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: