Посол: Чехія може залишитися проєвропейською і проукраїнською

Посол: Чехія може залишитися проєвропейською і проукраїнською
Посол України в Чеській республіці Євген Перебийніс

Перебийніс наголошує, що багато хто з членів партії-переможця ANO у Чехії підтримує Україну

Посол України в Чеській республіці Євген Перебийніс вважає, що новий уряд, сформований за підсумками парламентських виборів у Чехії, цілком може виявитися проєвропейським.

Про це він заявив в коментарі «Європейській правді».

Посол погодився з тим, що результати правлячої соціал-демократичної партії виявилися значно нижче, ніж прогнозувалося – як повідомлялось раніше, вони посіли лише шосте місце – однак підкреслив, що це збігається з трендом останнього часу.

«Опитування показували, що виборці розчарувалися в традиційних партіях і віддали перевагу партіям популістського, євроскептичного і антимігрантського напрямку», - пояснив дипломат.

Він переконаний, що центром наступної урядової коаліції, якщо вона буде створена – стане партія ANO, очолювана мільярдером Андреєм Бабишем. ANO йшла на вибори з популістськими гаслами, проте Росія не вважає, що це свідчить про проблеми для України від нового уряду.

«Я не схильний демонізувати партію АНО. Хоча вона має дещо відмінний від багатьох інших партій погляд на функціонування ЄС, це досить прагматична партія, багато хто з її членів підтримують Україну, в тому числі – чинний міністр оборони Чехії Мартін Стропницки, який нещодавно відвідував Київ. А отже, нам не слід драматизувати результати виборів», - підкреслив посол.

Він також звернув увагу на те, що одна з відверто проросійських партій – комуністична партія – втратить у новому парламенті майже половину мандатів у порівнянні з нинішнім скликанням.

«Несподіванкою став провал комуністичної партії, яка показала найгірший результат на 30 років, менше 8%», - зазначив дипломат.

Нагадаємо, популістський політичний «Рух незадоволених громадян» (ANO), який очолює підприємець і мільярдер Андрей Бабиш, з великим відривом переміг на виборах у парламент Чехії, набравши 29,64% голосів виборців.

Явка на виборах склала 60,8%.

Раніше повідомлялося, що згідно з підсумком підрахунку близько 51,8 відсотка бюлетенів, партія ANO набирала 31,32 відсотка голосів.

Після цього керівник партії ANO Бабиш заявив що не вестиме переговорів про формування уряду з проросійськими партіями, які також опинилися серед лідерів перегонів.

Нагадаємо, у суботу, 21 жовтня, у Чехії завершилися дводенні парламентські вибори. О 14:00 годині за місцевим часом закрилися всі виборчі дільниці й розпочався підрахунок голосів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: