Реанімаційний пакет реформ закликає президента ветувати зміни щодо обрання омбудсмена

Реанімаційний пакет реформ закликає президента ветувати зміни щодо обрання омбудсмена

Верховна Рада

Фото: Главком 

Експерти організації стверджують, що процедура таємного голосування за Уповноваженого Верховної Ради з прав людини гарантує незалежність депутатів при голосуванні і безпосередньо омбудсмана вже під час його роботи

Експерти Реанімаційного пакету реформ заявили, що процес обрання омбудсмена з самого початку був надзвичайно заполітизованим. Зміна способу обрання Уповноваженого з таємного на відкрите всередині процесу – неприпустима. Про це йдеться в заяві організації.

Як відомо, 13 липня 2017 року під час розгляду проекту закону «Про Конституційний Суд України» (р.н. 6427-Д), в якому попередньо була закладена зміна процедури обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з таємної на відкриту, народним депутатом України Ольгою Черваковою було озвучено пропозицію, яка стосувалась збереження процедури таємного голосування за кандидатів на посаду уповноваженого.

«Головуючою на засіданні першим віце-спікером Іриною Геращенко було підтримано пропозицію народного депутата і зазначено, зокрема, таке: «сьогодні більшість поправок і виступів стосувалося саме процедури обрання Уповноваженого. Зараз іде 536 поправка, яка так само і багато інших сьогодні стосується цього питання».

При цьому і народним депутатом, і головуючою на засіданні було помилково названо неналежний номер поправки, але при цьому чітко визначено суть пропозиції, яка було згодом підтримана більшістю народних депутатів. У підсумку 227 народних обранців проголосували за суть озвученої пропозиції, тобто за збереження таємної процедури обрання уповноваженого Верховної Ради за прав людини

Проте, у підсумку проголосований законопроект пішов на підпис голові Верховної Ради без дійсної правки Ольги Червакової, тобто зі зміною процедури обрання Уповноваженого Верховної Ради за прав людини з таємної на відкриту», - йдеться у повідомленні.

Експерти організації стверджують, що процедура таємного голосування за Уповноваженого Верховної Ради з прав людини гарантує незалежність як депутатів при голосуванні, так і безпосередньо омбудсмена вже під час його роботи.

«Вона, по суті, забезпечує конституційну незалежність та гарантії діяльності Уповноваженого. Більш того, ця процедура проходила вивчення в Женеві, в штаб-квартирі ООН, і отримала позитивний висновок.

Зміна процедури переслідує єдину мету — проконтролювати дисципліну і результативність голосування, що є неприпустимим. Саме тому Реанімаційний пакет реформ звертається до парламенту з вимогою не маніпулювати з номерами поправок, а прислухатись до думки більшості парламенту і внести до тексту, який має бути відправлений на підпис президенту України, підтриману 227-ма голосами пропозицію народного депутата України Ольги Червакової щодо неприпустимості зміни процедури голосування за кандидатів на посаду омбудсмена України з таємного на відкрите», - йдеться у заяві.

Якщо ж проект закону № 6427-Д буде поданий на підпис президенту з правкою щодо зміни процедури таємного голосування на відкрите, експерти Реанімаційного пакету реформ закликають Главу держави заветувати закон «Про Конституційний Суд України» (р.н. 6427-Д) в частині зміни процедури обрання Уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини та повернути його на доопрацювання в парламент.

.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: