У Раді пояснили правку про апеляцію до закону про Антикорупційний суд

У Раді пояснили правку про апеляцію до закону про Антикорупційний суд

У комітеті Ради запевняють, що «в жодному разі не може йти мова про здійснення будь-яких непублічних змін чи фальсифікацій» положень закону

У профільному комітеті Верховної Ради запевнили, що положення закону про Антикорупційний суд щодо апеляції відповідає висновку Венеціанської комісії.

У комітеті з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради запевняють, що норма закону «Про Вищий антикорупційний суд» стосовно того, щоб справи проти корупціонерів, спрямовані в суди до моменту створення Антикорупційного суду, не підлягали апеляції у новоствореній інстанції, відповідає висновку Венеціанської комісії та була публічно озвучена на засіданні парламенту, йдеться у повідомленні на сайті комітету.

Зокрема, у комітеті нагадали, що редакція законопроекту про Вищий антикорупційний суд, прийнята парламентом у першому читанні, передбачала передачу усіх судових справ, судовий розгляд яких у судах першої та апеляційної інстанцій не закінчено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду до цього суду.

Водночас зазначається, що при підготовці до другого читання стосовно цього положення були внесені правки.

«Під час підготовки законопроекту до другого читання комітет погодився із рекомендаціями експертів Венеціанської комісії, які у своєму Висновку (пункт 35) звертали увагу на доцільності того, щоб справи, які перебувають на розгляді на момент початку роботи Вищого антикорупційного суду, продовжували розглядати суди, де вони на той момент слухаються», - вказали у профільному комітеті.

В іншому випадку, згідно з повідомленням, передача справ призвела б до перенавантаження суддів Вищого антикорупційного суду (ВАС). 

Крім того, комітетом було взято до уваги, що відповідно до прийнятої у першому читанні редакції законопроекту Апеляційна палата ВАС буде судом апеляційної інстанції тільки стосовно судових рішень новоствореного антикорупційного суду.

«У зв’язку із вищезазначеними аргументами, комітет ще на своєму засіданні 21 травня 2018 року вирішив рекомендувати врахувати відповідну правку визначивши, що судовий розгляд кримінальних проваджень щодо злочинів, віднесених цим Кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду, який розпочато у судах першої та/або апеляційної інстанцій до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, продовжується у цих судах», - підкреслили в комітеті.

При цьому у комітеті запевнили, що правка про апеляцію була відображена у порівняльній таблиці до законопроекту й не ставилася на підтвердження, тож залишилась в остаточній редакції закону. 

Разом з тим у комітеті додали, що для узгодження законопроекту із КПК було проведено «техніко-юридичне опрацювання її (правки -ред.) редакції, у результаті якого були виявлені логічні та термінологічні неузгодженості деяких положень КПК у редакції законопроекту», після чого ці «неузгодженості» були усунуті й зміст правки був оголошений головою комітету Русланом Князевичем на засіданні Верховної Ради України 6 червня, тобто за день до голосування за закон у цілому.

«Таким чином, у жодному разі не може йти мова про здійснення будь-яких непублічних змін чи фальсифікацій положень Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» щодо апеляційного оскарження рішень судів у справах підслідних Вищому антикорупційному суду, оскільки задля уникнення можливого порушення Конституції України та логічного узгодження положень законопроекту, необхідні технікою-юридичні коригування були неодноразово озвучені на засіданні Верховної Ради України, здійснені абсолютно відкрито та публічно, оформлені Рішенням Комітету з питань правової політики та правосуддя та підтримані Верховною Радою", - резюмували в профільному комітеті.

Раніше у Венеціанській комісії заявили, що не наполягали на включенні в закон про Антикорупційний суд норми про те, щоб справи проти корупціонерів, які вже спрямовані до суду, не підлягали апеляції у новоствореному Вищому антикорупційному суді.

Як відомо, у підписаному та опублікованому законі «Про Вищий антикорупційний суд» виявилася норма про те, що кримінальні справи, які вже наразі спрямовані до суду першої інстанції, не підлягають перегляду у апеляційній палаті ВАС. Апеляцію по цих справах мають розглядати загальні суди, навіть якщо ВАС на той момент вже запрацює. Ця правка виводить з розгляду ВАС всі нинішні резонансні справи щодо топ-корупції; на розгляд майбутні антикорупційних суддів надходитимуть лише майбутні справи.

Нагадаємо, 7 червня народні депутати проголосували за створення в Україні Антикорупційного суду. Після голосування в парламенті виступив президент Петро Порошенко.

11 червня президент підписав закон про Вищий антикорупційний суд. Церемонія офіційного підписання відбулася під час зустрічі глави держави зі слухачами Академії лідерства.

Міжнародний валютний фонд перевірить прийнятий Радою закон про Антикорупційний суд на відповідність домовленостям за програмою реформ, що підтримується МВФ.

Читайте також: Хто не підтримав закон про Антикорупційний суд? Поіменне голосування у Раді

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: