Вечірка у Порошенка. Навіщо фракцію БПП вивозили за місто

партія влади
Вечірка у Порошенка. Навіщо фракцію БПП вивозили за місто
Колона автомобілів з нардепами прямує до президента
Фото: Радіо Свобода

«Є таке відчуття, що президент знає щось про закінчення війни, що ми її виграємо…»

Після вчорашнього президентського послання, яке навіть його опоненти визнали вдалим, але відірваним від реальності, Петра Порошенка чекала ще одна важлива подія. Президент вирішив закріпити матеріал для власної фракції і влаштував їй своєрідний корпоратив у закритій державній резиденції «Залісся». Ця резиденція бачила ще таких радянських «титанів», як Микита Хрущов та Леонід Брежнєв, полюбляв святкувати тут дні народження Віктор Янукович.

Ще в понеділок на засіданні фракції БПП її керівник Артур Герасимов натякнув, що планується виїзна зустріч з президентом. Але про деталі рядові депутати дізналися лише в четвер.

Хтось добирався до резиденції своїм ходом, когось до місця зустрічі організовано доправили автобусом.

Депутатів фракції БПП доправили до резиденції «Залісся» автобусом. Фото: УПДепутатів фракції БПП доправили до резиденції «Залісся» автобусом. Фото: УП

Крім президента, на «великій сходці» були присутні прем’єр Володимир Гройсман, голова Адміністрації президента Ігор Райнін, мер Києва Віталій Кличко (який, до речі, свого часу був в «Заліссі» на 60-річчі Януковича), генпрокурор Юрій Луценко, губернатори кількох областей.

Гройсман привіз із собою цілий ряд членів уряду, які входять у квоту БПП. Присутніми були перший віце-прем’єр Степан Кубів, віце-прем’єри Геннадій Зубко, Павло Розенко та Іванна Клімпуш-Цинцадзе, міністр фінансів Олександр Данилюк, миністр соцполітики Андрій Рева.

В очікуванні президента обговорювали його послання. «Дехто навіть розповідав, що пчихнути боявся, поки він говорив, така тиша стояла», – каже співрозмовники «Главкому» у фракції.

Порошенко в той день був у дуже доброму гуморі і дуже довго йшов до імпровізованого подіуму, оскільки вітався з усіма й тиснув руки. Цього разу його виступ був набагато коротшим, ніж у парламенті. 7-8 хвилин проти 1 години 40 хвилин у Раді.

«Розказав, які ми всі класні, як нам все вдається, як він нами пишається. Що, якби не наша команда, все було б зовсім погано, – розповідають депутати. – Закликав ходити в парламент так само дисципліновано, як на його послання, похвалив за прийняття освітньої реформи, тепер нам треба проголосувати за інші. Але ніяких глобальних установок на вибори та на сезон не було. Скоріше такий командний тімбілдінг, який давно треба було зробити».

За словами джерел «Главкома», президент озвучив своїй фракції те, про що, можливо, не хоче говорити публічно. Так, він згадав про телефонні розмови зі світовими лідерами та про отримані в ході цих розмов меседжі. Але навіть своїм депутатам він, звичайно, не розкриває всі карти щодо урегулювання конфлікту на Донбасі.

«Є таке відчуття, що він знає щось про закінчення війни, що ми її виграємо, – каже один з депутатів. – Подивіться на ті ж заяви Гримчака, що росіяни йдуть з Донбасу».

Гройсман також був у хорошому гуморі й закликав депутатів напружитись і голосувати за реформи. Ключовим меседжем було твердження про єдність зв’язки «президент – уряд – фракція». Кількох особливо видатних депутатів (Ніну Южаніну, Віталія Курило, Костянтина Іщейкіна, Валерія Пацкана) було нагороджено званнями та відзнаками.

У нардепів вперше за останні півроку з’явилась можливість поспілкуватись з президентом напряму і після своєї промови він потрапив в оточення. Соратники довго не відпускали Порошенка. Інші чекали своєї черги, перекусуючи на стандартному та досить скромному «дусіному» фуршеті (подавали холодні закуски, канапе, м'ясо).

«Я б не сказав, що це було зовсім неформальне спілкування, – каже один зі співрозмовників «Главкома». – Все-таки ті ж мажоритарники, і не тільки вони, мали до президента прикладні запитання, що стосуються конкретних проблем їхніх регіонів».

За жарти на вечірці, звичайно, відповідав Луценко. Так, він підколював Кличка: «Одразу видно, що в Києві гроші з’явились – пересів із велосипеда на мотоцикл». А також шуткував, що прийшов без нових подань на зняття депутатської недоторканності, аби присутні зайвий раз не напружувались. Йому в свою чергу порадили рідше з’являтись у парламенті. До речі, скандального Борислава Розенблата, з якого його колеги по фракції зняли недоторканість, на заході помічено не було.

Депутати від БПП, які погодились поділитись враженнями після вечірки, сходились на думці, що «корпоратив» вийшов душевним та невимушеним, хоча доїхали до нього далеко не всі їхні. Задумка вийшла непогана, враховуючи, що БПП зі своїми 138 штиками часто буває дезорієнтований. Та й чутки про «чорну кішку», яка пробігла між прем’єром та президентом, який періодично замислюється про його заміну, не додають командного духу. 

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: