Австрія перед виборами: відра бруду на партнерів по коаліції

Австрія перед виборами: відра бруду на партнерів по коаліції
Передвиборча кампанія в Австрії стала найбруднішою за останні десятиліття

Цьогорічні парламентські вибори в Австрії вже здобули славу найбрудніших з часів Другої світової війни. Поки коаліційні партнери поливають одне одного брудом, у виграші - праві популісти

Австрійці можуть лише посміятися з нудної так званої теледуелі між Анґелою Меркель (Angela Merkel) та Мартіном Шульцом (Martin Schulz) перед парламентськими виборами в Німеччині. Як і в Німеччині до виборів у вересні, в Австрії також керує велика коаліція. Однак на відміну від Німеччини - під проводом соціал-демократів. І ще одна відмінність від Німеччини: австрійський канцлер, соціал-демократ Крістіан Керн (Christian Kern) та віце-канцлер, консерватор Себастіан Курц (Sebastian Kurz) в останні тижні влаштували справжнє поливання брудом одне одного. Голосування на дострокових парламентських виборах в Австрії має відбутися вже найближчої неділі - 15 жовтня. Нинішня передвиборча кампанія вважається найбруднішою з тих, які країна переживала з часів завершення Другої світової війни. «Суперечки досягли такого виміру, який не є більше прийнятним для аудиторії», - заявив Керн 8 жовтня в ефірі телеканалу ORF, хоча сам активно сприяв цьому загостренню.

Атмосфера в країні й без того дуже напружена. Міграційна хвиля сколихнула Австрію, як і інші європейські країни, та дала поштовх тим, хто вороже ставиться до іноземців. На президентських виборах минулого року незалежний кандидат, колишній очільник партії Зелених Александер Ван дер Беллен (Alexander Van der Bellen) спочатку лише з незначним відривом переміг правого популіста Норберта Гофера (Norbert Hofer) з Австрійської партії свободи (АПС). Коли через виявлені порушення вибори президента в грудні 2016 року провели повторно, Ван дер Беллен знову переміг, але вже з переконливішим результатом. Країна, схоже, трохи заспокоїлася, до того ж соціал-демократ Крістіан Керн впевнено керував урядом. 

Афера із Зільберштейном

Однак згодом керівництво Соціал-демократичної партії Австрії (СДПА) ухвалило рішення, про яке мало б дуже шкодувати: для допомоги у передвиборчій кампанії воно найняло ізраїльського політконсультанта Тала Зільберштейна. Останній зажив у світі слави як фахівець із «чорного» піару - сумнівної, як з'ясувалося згодом. Саме Зільберштейн, вірогідно, стоїть за створенням фальшивих Facebook-сторінок з расистським та антисемітським змістом, спрямованим на те, щоб очорнити лідера Австрійської народної партії (АНП) Курца. Коли в серпні Зільберштейна затримали в Ізраїлі через підозру у відмиванні коштів, зловживанні довірою та перешкоджанні правосуддю, СДПА припинила співпрацю з ним. Але було вже надто пізно. Керн заявив, що нічого не знав про цю інформаційну кампанію і що АНП підкупила Зільберштейна й розвідувала про справи СДПА. Але шкода для соціал-демократів через аферу з Зільберштейном - величезна, а довіра між партнерами по урядовій коаліції - зруйнована.

Настрій у коаліції можна було побачити та відчути увечері 8 жовтня під час теледебатів між Керном та молодшим за нього на 20 років Курцом. «Дуеллю ненависті» назвав цей телепоєдинок австрійський таблоїд Österreich. Під час неї Керн сказав Курцу: «Не робіть вигляд, наче ви - жертовне ягня». Тим часом Курц закинув канцлеру, що той не контролює свої висловлювання: «Ви взагалі ніколи не перестаєте знову й знову зводити на мене наклепи».

А у виграші - правопопулісти

На цьому тлі виглядає трохи безпорадно, коли Керн в інтерв'ю щоденній газеті Die Presse водночас намагається не виключати цілком можливість створення нової великої коаліції: «Я кілька разів застерігав АНП від розриву відносин». На даний момент, згідно з опитуваннями, АНП впевнено лідирує. Це багато в чому пов'язано з постаттю Себастіана Курца. Хитрий, завжди зі свіжо прилизаним гелем волоссям, Курц із дещо застарілої партії, членами якої є переважно представники старої гвардії, зробив повністю заточений під себе «рух» з багатьма новачками.  Крім того, за допомогою послідової антимігрантської політики він висловлює широко поширену думку, яка добре пасувала б правопопулістам з АПС. Зі »свободівцями» Курц також міг би створити коаліцію. АПС, згідно з опитуваннями, набирає приблизно стільки ж голосів, як і СДПА. Від поливання брудом партнерами по великій коаліції один одного вони лише у виграші.

Альянс між консерваторами та правопопулістами не стане чимось новим для Австрії. Подібне вже було у 2000-х роках на федеральному рівні. На земельному рівні СДПА також уже співпрацює з правопопулістами. Тож табу вже давно порушено. Якщо Курц і справді стане канцлером, то він уже завбачливо створив порівняно низькі бар'єри для коаліційного партнера АПС. Тож правим популістам залишиться лише попрощатися з ідеєю виходу Австрії з Євросоюзу. «Бажання зробити Європу кращою, відмова від загравання з Öxit (виходу Австрії з ЄС, за аналогією з Brexit. - Ред.) - це має бути чіткою метою наступного уряду», - зауважив Курц в інтерв'ю щоденній газеті Kurier.

Свою риторику в питанні європейської політики АПС уже зробила поміркованішою і зарекомендувала себе таким чином як урядова партія. А лідер АПС Гайнц-Крістіан Штрахе (Heinz-Christian Strache) тим часом поводить себе більш стримано.

Очільник Caritas: Куди поділася пристойність?

Знаковими для визначення настроїв були також обидві дуже різні недільні теледуелі. На противагу агресивній зустрічі Курца та Керна, під час наступної теледуелі Курц та Штрахе поводилися дуже ґречно. Курц навіть напророкував конкуренту: «Це буде чудовий результат для АПС». Тому все вказує на коаліцію між АНП та АПС.

Проте дехто вже зараз занепокоєний, що брудна передвиборча боротьба може нашкодити країні. Президент австрійського відділення благочинної організації Caritas Міхаель Ландау (Michael Landau) у розмові з газетою Kronen-Zeitung заявив: «Якщо так і далі піде, я побоююся справжньої шкоди для нашої демократії». Ідеться про «основоположні принципи, такі як єдність, повага, чесність та мінімальна порядність», говорить Ландау.

За оцінками віденського політолога Губерта Сікінґера (Hubert Sickinger), це пов'язане також з піднесенням АПС за колишнього очільника партії Йорґа Гайдера (Jörg Haider). З тих пір тон висловлювань став гострішим, додає він. У розмові з Süddeutschen Zeitung Сікінґер зауважив: «Гайдер запровадив політику «ми проти тих там нагорі» та антимігрантську політику». З того часу ця «різка риторика» не зникає з порядку денного, додає експерт. «Це зовсім інакше, ніж у Німеччині, де популізм у передвиборчій боротьбі є радше новим феноменом», - зазначає політолог.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: