Червона картка від Саакашвілі, або Як пройшов перший мітинг «Руху нових сил»

Червона картка від Саакашвілі, або Як пройшов перший мітинг «Руху нових сил»
Мітинг «Руху нових сил»

Близько тисячі людей зібралися у центрі української столиці на заклик екс-губернатора Одещини, який вимагав проведення дострокових парламентських виборів

Вінничанин Юрій давно чекав на створення Михеілом Саакашвілі нової політичної партії. Тому, як тільки стало відомо про заснування екс-президентом Грузії «Руху нових сил», він заповнив анкету та підключився до нього. І хоча партія ще перебуває в процесі реєстрації, політична діяльність нової сили вже перейшла у відкриту фазу. Тож Юрій з однодумцями зібрався цієї неділі біля пам'ятника В'ячеславу Чорноволу в Києві, аби виголосити вимоги Руху та висловити підтримку своєму лідеру та його соратникам.

Щонайменше тисяча людей із прапорами України, Євросоюзу та партії «5.10» прийшли на заклик екс-губернатора Одещини, через що довелося тимчасово перекрити рух по столичній вулиці Грушевського. Дехто розташувався на газоні схилів Маріїнського парку, аби згори спостерігати за мітингом. На сцені, окрім самого Саакашвілі, були колишня голова одеської митниці Юлія Марушевська та екс-голова Національного агентства з питань державної служби Денис Бродський, котрий вів мітинг. Акцію знімали численні відеокамери організаторів та навіть один дрон, що літав над натовпом.

Дострокові вибори

Головною темою виступу Саакашвілі стала вимога дострокових виборів до Верховної Ради за умови зміни керівництва Центральної виборчої комісії та ухвалення нового виборчого законодавства. Напис на сцені, на якій виступав екс-президент Грузії, дублював назву мітингу - «Остання зима цієї влади». Зі сцени Саакашвілі показав чинній владі символічну червону картку, адже справжні реформи у країні, за його словами, не вигідні ані президенту, ані правлячим кланам. Саакашвілі стверджує, що українська влада продовжує красти, попри війну та падіння економіки, а тих, хто цим незадоволений, лякають тим, що «Путін нападе». Його слова про «жорстке» наведення порядку та притягнення до реальної відповільності корупціонерів викликали радісну підтримку натовпу.

Найважливішою серед усіх обіцянок екс-президента Грузії Юрій також вважає його слова про необхідність боротьби із корупцією, що укорінилася в усіх галузях, каже активіст. «Потрібно змінювати все, бо це дійсно накипіло», - каже Юрій. Він вірить, що вимога дострокових виборів вже наступного року - цілком реальна, адже українці втомилися від чинної влади. Тому політична сила Саакашвілі вже зараз шукає людей, які, як каже активіст, «ще прагнуть змін». Ці люди, запевняє екс-губернатор Одещини, мають «зробити Україну великою».

Вже пізніше спілкуючись із журналістами Саакашвілі не сумнівався у блискучих перспективах нової політичної сили. Він не лише впевнений у перевиборах Верховної Ради найближчим часом, але й очікує, що «Рух нових сил» сформує у оновленому парламенті більшість та новий уряд. Водночас Саакашвілі не уточнив, чи йдеться про участь у складі нової коаліції, чи варто очікувати того, що більшість партія Саакашвілі візьме одноосібно. Але на запитання про ризик реваншу проросійських сил екс-президент Грузії відповів, що вже за декілька тижнів «Рух нових сил» буде «абсолютним лідером разом із іншими проєвропейськими демократичними силами» - настільки великою є потреба українців в нових обличчях.

Тиск та дискредитація

Також у Саакашвілі звинуватили адміністрацію президента у тиску на ЗМІ з метою замовчати акцію та вказівці силовим структурам з метою перешкодити мітингувальникам. І якщо мітинг на вулиці Грушевського дійсно транслював наживо лише один український новинний телеканал, то жодного спротиву з боку силовиків помітно не було. Мітинг охороняли бійці Національної гвардії, які не заважали акції, навіть коли її учасники фактично заблокували рух автомобілів. Однак Саакашвілі наполегливо  звинувачує владу в намаганні дискредитувати ідею вуличного протесту. Мовляв, тисячі мітингувальників щодня окуповують урядовий квартал, перетворюючи ідею спротиву на фарс.

Питання журналістів про те, чи не була частина людей, що зібралася на площі, організовано завезеною, Саакашвілі назвав провокацією, запевнивши, що всі, хто приїхав, зробили це за власний кошт. Кореспондент DW не помітив на місці свідчень того, що учасники мітингу знаходилися на ньому за гроші. Але прапори, які деякі з учасників тримали під час мітингу, роздавалися та збиралися централізовано.

На акції також були присутні представники політичної партії «5.10», які зібралися помітною групою біля сцени та тримали партійні прапори. На питання про те, чи можна вважати це підтримкою «Руху нових сил» та готовністю до спільних політичних дій, активіст партії «5.10» Дмитро Дмитріїв відповів негативно. За його словами, прихильники партії просто прийшли зі своєю символікою у відповідь на запрошення Саакашвілі молодих українських політичних сил на відкриту раду. Втім, у перспективах нової політичної сили Дмитріїв сумнівається ще з часів заснування «Руху за очищення», який, як він каже, зійшов нанівець. Риторику екс-президента Грузії активіст називає словами «за все добре та проти всього поганого».

Бій децентралізації

Але Саакашвілі говорив не лише про боротьбу з чинною владою та корупцією, але також наполягав на необхідності скоротити державний апарат вдвічі. Серед органів влади, які обов'язково мають піти «під ніж», він казав про обласні державні адміністрації, одну з яких він сам нещодавно очолював. Також Саакашвілі різко виступив проти децентралізації, яка є однією із головних обіцянок президента Петра Порошенка та прем'єра Володимира Гройсмана. Екс-президент називає цю реформу «децентралізацією хаосу» та попереджає, що вона призведе то того, що красти будуть не лише в Києві, але й в регіонах. Натомість необхідно посилити державний апарат, позбавившись від непотрібних функцій, «жорстко» навести лад і лише після цього можна віддавати повноваження на місця, переконаний Саакашвілі.

Втім, сама промова Саакашвілі не містила конкретної інформації про те, як «Рух нових сил» діятиме у найближчому майбутньому. Ані під час мітингу, ані під час спілкування із журналістами лідер нової політичної сили не анонсував нових масових акцій. Тому відразу після промови лідера нетривалий мітинг завершився, і його учасники почали розходитися по домівках. Через декілька хвилин після того, як Саакашвілі припинив говорити, машини знову почали їздити по вулиці Грушевського.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: