Кримський муфтіят: безсоромна зрада

Кримський муфтіят: безсоромна зрада

Кримський муфтіят публічно відвернувся від співвітчизників, розділивши мусульман півострова на «правильних» і «ненадійних».

До них віднесли всіх, хто хоч якось виходить за рамки «російського ісламу» або не згодний з діями голови духовного управління Еміралі Аблаєва. У першу чергу страждають ті кримські татари, яких російські силовики запідозрили в прихильності до ідеології організації «Хізб ут-Тахрір».

У Криму розкручується черговий маховик репресій. Як я і припускав, російські силовики і місцева адміністрація посилили тиск на кримських татар. Півостровом прокотилася чергова хвиля незаконних обшуків, затримань і арештів. Жертвами стали кримськотатарські родини, члени яких, за версією ФСБ, беруть участь у діяльності релігійно-політичної організації «Хізб ут-Тахрір». Російська влада оголосила її терористичною організацією. Хоча за весь час існування руху його представники жодного разу не були викриті у злочинах проти життя і здоров'я людей. В український Крим ідеологія «хізбів» почала проникати в кінці 90-х років. Пік припав приблизно на 2004-2006 роки, що частково було пов'язано з втечею активістів і прихильників із держав Центральної Азії. Ми поки залишимо осторонь питання, чому прихильники відновлення халіфату діяли на території країни, де більшість вірян ‒ християни. Важливо, що за останні п'ятнадцять років на півострові не було вибухів і кривавих зіткнень на релігійному ґрунті. «Тероризм» з'явився в Криму разом з російськими військами і спецслужбами.

Російська каральна машина діє за відпрацьованим сценарієм. Кримських татар, не знайшовши у них боєприпасів і вибухівки, затаврували «терористами». Швидше за все, єдиними «доказами» в суді стануть якісь свідчення, повідомлення від підісланих провокаторів і записи телефонних розмов. Як показала практика минулих справ, нічого іншого у «слідства» немає. Людей в Криму б'ють і кидають за ґрати тільки за одні розмови про мусульманський спосіб життя і розбудову всесвітньої ісламської держави. Кримськотатарські колабораціоністи за вказівкою згори оголосили, що слідчі дії провели нібито за заявами співвітчизників, «обурених» активністю «хізбів».

Дії силовиків мають свою єзуїтську логіку. Федеральному центру необхідно постійно тримати кримчан у страху. Співробітникам ФСБ, поліції та інших «органів» потрібні премії, підвищення на посадах і нові звання. Вони готові штампувати такі справи по «тероризму» в промислових масштабах, що дозволяє отримувати всілякі заохочення, майже не виходячи з кабінету. Бити побитих і лякати заляканих ‒ багато розуму і професіоналізму не потрібно.

Поведінку офіційних осіб кримського муфтіяту при цьому можна назвати безсоромною зрадою інтересів одновірців і співвітчизників. Якщо в попередні рази в ДУМКС вдавали, що нічого на півострові не відбувається, а всі проблеми зводяться винятково до технічних питань, то тепер відкрито повідомили про підтримку дій «влади». На цей раз зганьбитися перед співвітчизниками доручили заступнику муфтія Есадуллаху Баїрову. Він визнав, що на півострові тривають обшуки і порадив одновірцям «бути пильними».

«Підозрювані доставлені до слідчого комітету ФСБ. Тривають допити. На жаль, за словами правоохоронців, під час обшуку знайшли літературу, матеріалу, флеш-накопичувачі з матеріалами цієї організації. «Хізб ут-Тахрір» є забороненою організацією в Росії і вважається терористичною. Тому організація осередків цієї партії переслідується законом. Ми закликаємо всіх мусульман бути пильними щодо цього руху і вжити відповідних заходів, щоб убезпечити себе і свою сім'ю», ‒ сказав Есадуллах Баїров.

Якщо відкинути в сторону фарисейство і демагогію, то вираз «бути пильними» означає, що кримські татари мають відвернутися один від одного. ДУМКС радить перестати говорити про іслам зі знайомими і друзями. Можливо, завтра до них прийдуть з обшуком, а вас спочатку запишуть у свідки, а потім і в «співучасники». Після намазу вірянам необхідно розходитися по домівках, а не збиратися за чашкою кави для обговорення різних питань. Заклик «бути пильними» означає не кликати до себе в дім людей, які хоч раз вимовили слово «халіфат». Неважливо, в якому контексті. Можливо, він розділяє погляди прихильників «Хізб ут-Тахрір». Раптом його заарештують за повідомленням особливо пильних громадян. І навіть якщо вас не «пришиють» до справи, то можуть виникнути проблеми на роботі.

Кримський муфтіят зізнався, що на півострові є «неправильні» мусульмани, від яких кримські татари мають триматися подалі. Причому критерії «неправильності» вельми розмиті. Як показує практика, непросто провести чітку грань між активним прихильником «Хізб ут-Тахрір» або людиною, яка за покликом душі цікавиться основами ісламського віровчення. Зазначена організація іменує себе політичною партією, але членських квитків нікому не видає. ДУМКС усвідомлено розколює кримськотатарське суспільство і сіє недовіру між співвітчизниками.

Сергій Стельмах, політичний оглядач

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: