Правозахисники зафіксували посилення мілітаризації Криму

Правозахисники зафіксували посилення мілітаризації Криму
Святкування третьої річниці анексії Криму її прибічниками. Севастополь, березень 2017 року

Активісти Кримської правозахисної групи констатують мілітаризацію в усіх серах життя окупованого півострова. Бойовиків, які брали участь у війні на Донбасі, у Криму використовують для пропаганди

16 серпня в Києві Кримська правозахисна група оприлюднила доповідь «Права людини в умовах мілітаризації Криму». В ній задокументовані факти порушень прав людини російськими військовими та представниками незаконних воєнізованих формувань на території окупованого півострова.

Напівлегальні «козаки» і мілітаризація дітей

Як відзначила під час оприлюднення доповіді Кримської правозахисної групи її експертка Ірина Сєдова, в Криму продовжують активно діяти парамілітарні організації: «козачі загони», так звані «ополченці» та «кримська самооборона», діяльність яких не вписується навіть у російське законодавство. Але російська влада фінансує їхню діяльність, виплачує їм гроші з центрального та місцевого бюджетів, а також передає їм зброю і воєнну техніку.

Експертка повідомила, що серед бойовиків цих формувань є чимало таких, що брали участь у війні на Донбасі і тепер передають свій «бойовий досвід» кримській молоді і дітям. А офіційна пропаганда робить з учасників цих парамілітарних організацій героїв. Вони є частими гостями учбових закладів, де розповідають учням про свої «подвиги» і вчать їх поводитись зі зброєю, зокрема, розбирати і збирати автомат.

Центральна роль православної церкви

Сєдова зазначила, що мілітаризація освіти є системною і фінансується з федерального бюджету за спеціальною програмою. «Активно розвивається «Юнармія», до якої залучають кримських дітей і позбавляють їх української ідентичності», - сказала Сєдова. Вона повідомила про факти участі в такому вихованні дітей та молоді Російської православної церкви, священники якої влаштовують екскурсії дітей до військових частин.

 Система освіти в Криму побудована так, щоби навіювати дітям і молоді ідеї ворожнечі та необхідності постійної боротьби з ворогом, зазначили правозахисники. «Це політика деперсоналізації особистості та підготовка молоді до незаконного з точки зору міжнародного права призову до армії країни-окупанта. Зазвичай ворогом, згідно з російськими учбовими програмами та освітніми заходами, є або Україна, або демократичні західні держави», - сказала координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.  

Матеріали будуть подані в суди

Скрипник повідомила, що підготовлена правозахисниками доповідь буде розповсюджена по офісах міжнародних організацій та посольствах західних країн. По багатьох конкретних випадках порушень прав людини в Криму є звернення до Європейського суду з прав людини. «На нашу думку, більшість фактів, викладених у доповіді, слід розглядати як воєнні злочини та порушення міжнародного гуманітарного права», - зазначила Скрипник. За словами правозахисниці, зібрані матеріали були передані співробітникам прокурора Міжнародного кримінального суду.

За її словами, правозахисники використовують всі доступні способи збору та документації інформації про порушення прав людини на окупованому півострові. «В нас є команда, яка працює на місці і допомагає у збиранні доказів, є багато фото- і відео-матеріалів, що були викладені в інтернеті, часто люди самі дають свідчення і публікують їх у соціальних мережах. Ми також аналізуємо документи, накази і нормативні акти російської окупаційної влади та місцевої кримської адміністрації, які підтверджують політику мілітаризації півострова», - сказала DW правозахисниця.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: