Що чекає на Саакашвілі після відставки

Що чекає на Саакашвілі після відставки
Саакашвілі

Соратники екс-губернатора Одещини говорять про створення нової політичної сили, а експерти попереджають: про її можливу популярність говорити поки що рано

Новина про відставку Міхеїла Саакашвілі з посади голови Одеської обласної державної адміністрації стала найголовнішою темою початку тижня. На брифінгу в Одесі губернатор повідомив, що причиною його відставки стала підтримка з боку президента Петра Порошенка корупційних кланів в області. Регіон «здають ворогам України», заявив Саакашвілі. Але останньою краплею, за його словами, стало оприлюднення електронних декларацій депутатів і чиновників, що вказували мільйони та просили матеріальну допомогу у держави.

«У сформованій ситуації я вирішив подати у відставку й розпочати новий етап боротьби», – заявив екс-президент Грузії. Ще влітку соратники Саакашвілі заявляли про створення нової партії під назвою «Хвиля». Тоді один із потенційних співзасновників політичної сили, народний депутат Віктор Чумак, навіть анонсував можливе проведення установчого з’їзду у вересні. Утім, досі він так і не відбувся.

«Хвиля» Саакашвілі і рух-фантом

У розмові із DW співзасновник аналітичного центру Bendukidze Free Market Center Володимир Федорін, із яким екс-президент Грузії розпочинав антикорупційну ініціативу «Рух за очищення», розповів, що останній готується до політичної діяльності на загальнонаціональній сцені. «Після того, як Саакашвілі сказав, що він йде, аби продовжувати боротьбу, очевидно, що він не буде займатися написанням другого тому мемуарів, – каже Федорін. – Я думаю, що нова політична сила чи нова політична коаліція має отримати імпульс від цієї події».

«Рух за очищення», урочисто створений лише кілька місяців тому, сьогогодні жодної активної діяльності не здійснює. Від самого початку низка експертів вбачала в ініціативі підґрунтя для майбутньої політичної партії на чолі із грузинським екс-президентом, але після низки антикорупційних форумів, що відбулися найбільшими містами України, «Рух за очищення» знову зник з поля уваги ЗМІ. 

Для Чумака новина про відставку Саакашвілі не була несподіванкою, розповів він кореспонденту DW. Втім, яким буде формат нової політичної сили, він поки що не знає. Депутат виступає за об’єднання під парасолькою нової партії більшості активу колишнього «Руху за очищення». Втім, багато залежатиме від позиції самого Саакашвілі. «Я хочу почути слово Міхо. Але в мене є амбіційна ідея об’єднати усіх, в тому числі й «Демальянс», – каже Віктор Чумак. Як свідчать перші реакції у соціальних мережах демальянсівців, представники цієї політичної сили готові об'єднуватись. 

Мінлива популярність

Про те, що в Україні дійсно є запит на політичну боротьбу із корупцією, говорить директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. За її словами, теоретично ніша для майбутньої партії Саакашвілі існує. Але на шляху до успіху антикорупціонерам слід зважати на те, що проти екс-губернатора Одещини ще не розпочинали справжньої політичної боротьби. А в разі, якщо Саакашвілі вирішить побудувати свою риторику на критиці влади та Порошенка, зокрема, це може значно ускладнити йому доступ до телебачення, а відтак і зашкодити його електоральним шансам, каже Бекешкіна.

Зараз, за її словами, рейтинг особистої підтримки Саакашвілі істотно знизився у порівнянні із періодом початку активної діяльності «Руху за очищння». А результати опитування Київського міжнародного інституту соціології показують, що поки що бренд «Хвиля» не знайомий пересічним українцям. На початку жовтня за поки ще неіснуючу партію Саакашвілі готові були проголосувати лише 1,9% опитаних.

Пастка популізму

Професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань упевнений: розраховувати на беззаперечну підтримку грузинському екс-президенту не варто. За словами політолога, те, що робив Саакашвілі в Україні, свідчить про його схильність до піару, а не до системної роботи над реформами. Тому поява ще однієї популістської партії у країні не зможе зіграти переломної ролі. «У нас популістів вистачає, він просто може розчинитися серед популістів», – каже Гарань.

За словами аналітика Німецького товариства зовнішньої політики Штефана Майстера, у Європі також не в захваті від політичного стилю Саакашвілі: «В українській політиці ми бачимо його манеру атакувати інших політиків, поляризувати і загострювати ситуацію». За словами експерта, такий підхід може бути популярним у частині українського суспільства, але у політичній системі він не може працювати добре, ускладнюючи подальшу політичну боротьбу за вищі посади в Україні.

Втім, експерти впевнені: повернутися в грузинську політику у Саакашвілі також не вийде. Майстер зауважує: зважаючи на результати виборів у Грузії, можна побачити, що його союзники дистанціюються від нього. А Гарань упевнений, що саме поразка на батьківщині і змусила грузинського екс-президента до активізації діяльності в Україні: «Він зрозумів, що в Грузію сенсу вертатися немає».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: