Спецпосланець уряду ФРН: Україна досягла великих успіхів

Спецпосланець уряду ФРН: Україна досягла великих успіхів
Відремонтована дорога в Грабовецькій об’єднаній територіальній громаді на Львівщині

Спецпосланець уряду ФРН з питань реформування в Україні Ґеорґ Мільбрадт розповів, чому децентралізація є важливою для Києва

Колишній прем'єр-міністр Саксонії Ґеорґ Мільбрадт (Georg Milbradt) на початку серпня цього року був делегований федеральним урядом Німеччини спеціальним посланцем з питань реформування України у галузях урядування та децентралізації. В інтерв'ю Deutsche Welle він розповів про суть децентралізації та її важливість для України.

DW: Пане Мільбрадт, яким є Ваше ключове послання Україні - країні, яка проходить шлях реформування?

Ґеорґ Мільбрадт: Було правильним насамперед запровадити децентралізацію. Це означає надання громадянам можливості впливати на формування їхнього повсякденного життя, оскільки це відповідає інтересам усієї держави. Питання надання адміністративних послуг найкраще обговорювати та вирішувати на нижчих рівнях. Люди можуть самостійно оцінити ці речі. Простіше впливати на рішення таких питань у невеликій громаді, ніж на національному рівні.

Німеччина є федеративною державою, яка складається з федеральних земель. В Україні ж мова йде про децентралізацію державної влади. У чому полягає різниця між цими двома концепціями?

Я говорю лише про місцевий рівень. У федеративній державі існує ще середній рівень - землі або штати. В Україні про це мова не йде. Місцеве самоуправління існує як у федеративних державах, так і у типових централізованих державах, таких як Польща, Франція чи Скандинавські країни. Одне іншому не заважає, адже в Україні йдеться лише про нижчий місцевий рівень, можливо, про районний. На ньому ініціативи громадян можуть реалізовуватись безпосередньо. На рівні громади, у місцевості, де проживає п'ять або десять тисяч рсіб, політика здійсюється інакше, ніж на рівні цілої держави, як-от України, з її 45-мільйонним населенням.

Ви вже давно працюєте тут радником та добре знаєте Україну та її людей. Де чиниться найбільший спротив децентралізації, хто найбільше пручається змінам?

Я хочу розпочати з іншого: Україна досягла великих успіхів з часів революції на Майдані. Звісно, розмова про децентралізацію велась і раніше, проте лише після революції на Майдані вперше з'явився шанс для децентралізації. В Україні зробили правильний та успішний крок: надали сільським, а також невеликим громадам можливість об'єднуватись, надали їм таким чином ширші права та відповідні кошти, щоб вони були у змозі виконувати нові завдання. Якщо відвідати по-новому організовану громаду, то можна побачити, що її голова справді зміг скористатися новими повноваженнями та фінансуванням. Про це також свідчать результати опитувань в Україні: проект децентралізації оцінюється населенням дуже позитивно, особливо у сільській місцевості. У великих містах, таких як Київ, це не відчувається, оскільки ця реформа Київ ще не зачепила.

У контексті збройного конфлікту на Донбасі проти сепаратистів та їхніх російських прибічників також йдеться про особливий статус, можливо навіть про часткову автономію для районів Донецька та Луганська. Чи може концепція децентралізації допомогти віднайти вихід з цього конфлікту?

Не на користь сепаратистів! Навпаки, я б сказав наступне: коли завдяки децентралізації Україні вдасться досягти позитивного економічного розвитку, як 25 років тому сталось у Польщі, тоді це також чинитиме сильний вплив на райони, які нині є непідконтрольними українському уряду.

Зараз Ви є спеціальним представником федерального уряду ФРН з питань реформ в Україні. У процесі реформування децентралізація та ефективне державне управління є центральними питаннями. На що Ви робите наголос?

Насамперед я займаюсь питаннями децентралізації, оскільки вона є стратегічно важливою. Тим самим вже частково вирішується питання ефективного державного управління. Після цього я візьмуся за реформування державної служби. Вже ухвалений відповідний закон, який має бути втілений у життя, проте також необхідно ухвалити відповідний закон для місцевого рівня. Це є моїм другим пріоритетом.

У західних експертів та оглядачів у Києві складається враження, що Україна протягом останніх місяців знову істотно послабила боротьбу з корупцією. Якими є Ваші плани стосовно того, щоб надати нового імпульсу боротьбі України проти корупції?

У зверненні, яке президент України Петро Порошенко через федеральну канцлерку ФРН Анґелу Меркель передав державам Великої сімки, був також розділ завдань під назвою «Корупція». Але цими питаннями має займатись хтось інший, до моєї сфери компетенції це не входить.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: