У кого більше шансів перемогти на виборах президента Молдови

У кого більше шансів перемогти на виборах президента Молдови
Вибори президента в Молдові

30 жовтня пройдуть вибори президента Молдови. У кого з кандидатів більше шансів на перемогу і чим запам'ятається ця кампанія?

За два дні до голосування у виборчих бюлетенях серед кандидатів на посаду президента Молдови фігурують 9 прізвищ. Поки, за результатами соцопитувань, лідером перегонів залишається голова Партії соціалістів Ігор Додон. На другому місці - Майя Санду, лідерка партії PAS («Дія і солідарність»). Утім, останній тиждень приніс багато сюрпризів, які можуть змінити всі прогнози. Опитані DW експерти розмірковують про можливі варіанти розвитку подій.

На користь Санду

Вибори в Молдові традиційно носять геополітичний характер. Згідно з останнім опитуванням «Барометр громадської думки» (БОМ), результати якого були представлені в Кишиневі Інститутом публічної політики 20 жовтня, за «проросійського» Ігоря Додона готові проголосувати 41,5 відсотка громадян країни. Слідом іде «проєвропейська» Майя Санду - 14,6 відсотка голосів. За іншими опитуваннями, Додону пророкують 27 відсотків голосів, Санду - близько 10 відсотків.

Щоправда, опитування БОМ проводилося з 6 по 16 жовтня, ще до того, як три претенденти з дванадцяти вибули з електоральних перегонів. У їх числі лікар Інна Попенко, кандидат від «Партії Шора», яку суд відсторонив від боротьби через підкуп виборців. Сам же лідер партії, бізнесмен Ілан Шор, чоловік російської співачки Жасмін, перебуває зараз під домашнім арештом і є одним з обвинувачуваних у справі про виведення з молдавських банків в офшори мільярдів доларів.

Два інші претенденти на президентське крісло добровільно зняли свої кандидатури на користь Майї Санду. 15 жовтня це зробив Андрій Нестасе, лідер партії DA («Гідність і справедливість»), а 26 жовтня несподівано для всіх - голова правлячої Демократичної партії Маріан Лупу. Роз'яснюючи своє рішення на прес-конференції в Кишиневі, він заявив, що саме у Санду є шанси перемогти Додона в другому турі. «Для кандидата з правого флангу важливий кожен голос», - пояснив лідер демократів. При цьому Лупу замикав трійку лідерів електоральних уподобань. У всіх опитуваннях його рейтинг коливався в межах 12 відсотків. Необхідно відзначити, що, згідно з молдавським Кодексом про вибори, кандидат має право зняти свою кандидатуру не пізніше як за сім днів до дати виборів. Рішення має затвердити суд.

Проросійський вектор

Політиків лівого спрямування в Молдові традиційно вважають «рукою Москви», правого - «ставлениками Вашингтона і Брюсселя». Ігор Додон очолив Партію соціалістів в 2011 році, до цього він був міністром економіки і віце-прем'єр-міністром в комуністичному уряді (2005-2009 років), входив до парламенту за списками Партії комуністів (2009-2011 роки). Він позиціонує себе як «промолдавський політик», який «готовий захищати національні інтереси країни». Його передвиборча кампанія проходить під гаслом: «Молдова сильніша разом з Росією». 

У програмі соціалістів значиться денонсація угоди про асоціацію з Євросоюзом, підписаної в 2014 році, і вступ Молдови до Євразійського економічного союзу (ЄАЕС). В інтерв'ю місцевим ЗМІ Додон заявив, що, ставши президентом, він доб'ється «тристоронніх переговорів з Росією і ЄС, щоб відкрити для нас російський ринок».
«Додон безсумнівно вийде в другий тур, можливо і переможе в ньому, - прогнозує політичний аналітик Ілля Кисельов. - І хоча в Молдові президент - посада більше представницька, у нього все одно є важелі впливу». З точки зору експерта, «перемога Додона створить згодом базу для збільшення в парламенті кількості депутатів від проросійських партій». Чергові парламентські вибори мають відбутися восени 2018 року. 

За Європу і проти корупції 

Колишня радниця виконавчого директора Світового банку Майя Санду в 2012 році обійняла посаду міністра освіти Молдови. Вона здобула популярність в суспільстві після жорстких реформ, пов'язаних з оптимізацією і модернізацією шкіл. У 2015 році ліберал-демократи, що входять до правлячої коаліції, пропонували її на посаду прем'єр-міністра, однак кандидатура не пройшла. Наприкінці того ж року Санду оголосила про створення своєї партії «Дія і солідарність».

Санду позиціонує себе як проєвропейську політичну діячку, люту борчиню з корупцією і непримиренну опозиціонерку чинної влади. «Вона єдина з політиків, хто не пов'язаний із чинним режимом і представляє антиолігархічній початок. Усі інші кандидати так чи інакше пов'язані з олігархічними структурами», - сказав у коментарі DW директор інституту Politicon Анатол Церану. На думку експерта, перемога Санду забезпечить продовження європейського шляху країни. «Будь-які спроби уникнути цього вектора обернуться катастрофою. А перемога Ігоря Додона якраз означатиме відхід (від нього - Ред.)», - стверджує Церану.

Список кандидатів може стати коротшим

Політичний аналітик Ілля Кисельов вважає, що зняття Маріаном Лупу своєї кандидатури на користь Майї Санду «навпаки, послабить її позиції. Адже Санду всіляко намагається дистанціюватися від влади, а підтримка (правлячої. -Ред.) Демпартії може відлякати частину її електорату».

З іншого боку, говорить експерт у розмові з DW, «прихильники Андрія Нестасе, який теж зняв свою кандидатуру на користь Санду, швидше проголосують не за неї, а за кандидата від «Нашої партії» (НП) Дмитра Чубашенка, який разом з ними брав участь в масових протестах торік».

А тим часом лідера «Нашої партії» Ренато Усатого 25 жовтня оголошено в міжнародний розшук. У Молдові його звинувачують у замаху на вбивство російського банкіра Горбунцова в 2010 році. Ставленик НП Дмитро Чубашенко впевнений, що нинішнє «переслідування Усатого спрямоване на те, щоб зняти з виборів кандидата від його партії». У 2014 році за три дні до парламентських виборів «Наша партія» була виключена з електоральних перегонів.

На думку експертів, за нинішнього розкладу сил можливий другий тур виборів. Він відбудеться в тому випадку, якщо ніхто з кандидатів не набере в першому турі необхідних 52 відсотків голосів. За чинним законодавством, другий тур повинен пройти через два тижні після першого - орієнтовно 13 листопада.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: